Kilépett a katolikus egyházból egy felfüggesztett német pap

Létrehozás: 2010. november 16., 16:13 Legutolsó módosítás: 2010. november 16., 16:28

Saarbrücken – Kilépett a katolikus egyházból Gotthold Hasenhüttl saarbrückeni teológiaprofesszor, akit még 2003-ban azért függesztettek fel papi állásából, mert egy ökumenikus nagygyűlés alkalmával evangélikusokkal közösen úrvacsorán vett részt a katolikus szokások szerinti áldozási szertartást követve. Forrás: MTI

„Nem tudom tovább támogatni ezt a fundamentalista intézményt” –- mondta el Saarbrückenben a dpa német hírügynökségnek a 76 éves teológiatanár, megerősítve a Saarbrücker Zeitung című lap – a kilépéssel kapcsolatos – keddi információját. Hasenhüttl hangsúlyozta, hogy nem egy „vallási közösséget" hagy ott, hanem egy "közjogi testületet". „Amint az egyház ismét az embert állítja majd középpontba, és ténylegesen törekszik a keresztények egységére, azonnal visszalépek" – hangoztatta a teológus. Hasenhüttl egyszerűen csak „komédiának" nevezte a jelenlegi trieri katolikus püspök, Stephan Ackermann és az evangélikus egyház új tanácselnöke, Nikolaus Schneider szerdán megrendezésre kerülő ökumenikus istentiszteletét. Szerinte ezek az egyházi méltóságok csak úgy tesznek, „mintha barátok lennének", közben pedig valójában „hallani sem akarnak egymásról".

Miután Hasenhüttlt 2003-ban felfüggesztették lelkipásztori szolgálatából, 2006-ban az akkori trieri püspök, Reinhard Marx megvonta tőle a tanítási engedélyt is, aminek nyomán nem tarthatott előadást, illetve nem láthatott el semmilyen feladatot egyházi intézményekben. A teológiaprofesszor elmondta, hogy hét éven át „hiába küzdött, várt, és tett meg mindent" helyzete megváltoztatásáért, „nemkívánatos személyként" már csak az „adófizetőt" látták benne.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben