Kilencmillió forintos órát hord Kirill pátriárka

Létrehozás: 2009. augusztus 03., 08:20 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 03., 08:21

Moszkva – Kijev – Ukrán fotósoknak sikerült lencsevégre kapniuk Moszkva és minden oroszok pátriárkájának, Kirillnek a karóráját. Mint kiderült, a visszafogottság és a szerénység szószólójaként ismert orosz ortodox egyház vezetője mégsem veti meg olyannyira a világi hívságokat, hiszen Breguet márkájú órát hord, amelynek kereskedelmi ára 28-36 ezer euró (7,4-9,6 millió forint) között mozog. Forrás: deluxmagazin

Kompromittáló felvétel készült a közelmúltban Moszkva és minden oroszok pátriárkájáról, aki egyhetes látogatást tett Ukrajnában, írja a Vip.glavred.info. A fotón Kirill csuklója látható, amelyen egy svéd, Breguet márkájú órát visel. A luxus időmérő klasszikus formájú, amelynek kerülete fehéraranyból, szíja pedig krokodilbőrből készült. 

Az ukrán honlap szerzői az interneten előkeresték a megörökített órát, és úgy vélik, az ára 28-36 ezer euró (7,4-9,6 millió forint) között mozog.

Az ukrán média a fotók kapcsán megemlíti: miközben az egyházfő drága órát hord, folyamatosan arról beszél, hogy a féktelen fogyasztás komoly gondokat okozhat az emberiségnek. Ukrajnai látogatása során egy televíziós műsorban is fellépett, ahol hangsúlyozta: rendellenes hogy az emberek többsége rohan a reklámok és az utolsó divat után, és képesek szinte bármit megtenni egy új mobiltelefonért vagy egy kiválónak számító autóért. Sokan örömöt is már csak a tárgyak megszerzéséből merítenek, ami végzetes problémát okozhat. 

Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a karóra az élet minden területén presztízstárgynak minősül. A Deluxe Magazin egy korábbi összeállításában híres magyar és külföldi politikusok karóráit mutatta be, amelyeket nyilvános rendezvényeken kaptak lencsevégre a különböző hírügynökségek fotósai. A kézfogások, szerződés-aláírások alkalmával bizony sokszor több százezer vagy millió forintos műalkotások bukkannak elő az ingujjak alól. 

Medgyessy Péter magyar exminiszterelnök kapcsán például többször is lehetett hallani, hogy egy drága Patek Phillippe ketyeg a csuklóján. Az óra értéke minden bizonnyal jelentős, hiszen egy ilyen jellegű Patek-modell ára 2 millió forintról indul. 

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök órarajongása nemcsak a gyűjtők körében közismert tény. A nemzetközi sajtó tudni véli, hogy a kormányfő többek között egy öröknaptáras komplikációval ellátott Patek Philippe boldog tulajdonosa, ám ennek árát 60 ezer dollárra (11,3 millió forintra) taksálják.

Putyin gyűjteményéről tudni kell ugyanakkor, hogy ennél lényegesen drágább órát is tartalmaz, hiszen a Kreml saját órásmestert is foglalkoztat rendszeres megrendeléseivel. A német Thomas Prescher - aki a független órásmesterek szövetségének tagja - a világ legbonyolultabb óraszerkezeteit készíti igen alacsony példányszámban az orosz vezetőségnek.

Putyin bizalmi köréből persze az árak nem szivárognak ki, mindenesetre több százezer euróról beszélhetünk megrendelésenként.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben