Két pápa szülővárosa testvérváros lett

Létrehozás: 2009. május 07., 08:27 Legutolsó módosítás: 2009. május 07., 08:30

XVI. Benedek és XXIII. János szülővárosát május 3-án testvérvárosokká nyilvánították. Forrás: Magyar Kurír

Joseph Ratzinger 1927. április 16-án a Bajorország szívében fekvő Marktl Am Inn-ben, Angelo Giuseppe Roncalli pedig 1881. november 26-án Sotto il Monte-ban született.

A pápa az alkalomra írt üzenetében ezt írta: „Ez a baráti kötelék emlékeztessen minket, mennyire fontos mindannyiunk számára, hogy visszatérjünk keresztény gyökereinkhez. E kapcsolatnak egyben felhívásnak is kell lennie az állandó és változatlan hitről való élő tanúságtételre, amint azt a Zsinat kezdeményezője akarta.”

Az üzenetben a pápa rámutatott, hogy a szülőföld több, mint földrajzi hely: az a történelmi és kulturális környezet, az a közösség, ahol az ember felnő, támaszt, biztonságot, iránymutatást talál. „Mindkét szülőföldet mély, keresztény hit jellemezte, mely meghatározó volt Angelo Roncalli számára és számomra is. Mindkettőnket nagyon természetes, ugyanakkor Isten felé irányuló életre neveltek. Így sajátítottunk el gyökereink és szülőföldünk hagyományainál fogva egy még mélyebb ragaszkodást, mely túlmutat a földi hazánkon” – idézi a SIR a pápa szavait.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben