Keresztények ellen irányul a legtöbb hátrányos megkülönböztetés

Létrehozás: 2009. november 02., 08:36 Legutolsó módosítás: 2009. november 02., 08:42

New York – A keresztények vallásszabadsága sérül leggyakrabban – mondta Celestino Migliore érsek az ENSZ múlt heti közgyűlésén. A Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője az istenkáromlásra vonatkozó törvények felülvizsgálatát, illetve visszavonását szorgalmazta, mivel visszaélés esetén éppen ezek szolgálnak a hátrányos megkülönböztetés ürügyéül. Forrás: Magyar Kurír

„Sajnos nincs a Földön olyan vallás, amelyet ne érne hátrányos megkülönböztetés. Az intolerancia, a vallásszabadság megsértése sokféle formában, folyamatosan tetten érhető. A vallási közösségek közül a keresztények ellen irányul a legtöbb hátrányos megkülönböztetés. Mintegy 200 millió különböző hitvallású hívő helyzetét nehezítik diszkrimináló törvényi struktúrák vagy kulturális rendszerek” – mutatott rá az érsek, majd hozzátette: Ázsiában és a Közel-Keleten az utóbbi hónapokban több keresztény közösséget értek támadások, melyek során sokan megsebesültek vagy meghaltak; templomaikat, otthonaikat felgyújtották. 

„E cselekményeket szélsőségesek követték el, megtorlásul egyes személyek elleni vádak alapján, akiknek viselkedése – az istenkáromlást tiltó törvények szerint – sérti mások hitbeli meggyőződését. Ennek fényében küldöttségem üdvözli és támogatja a pakisztáni kormány ígéretét, hogy felülvizsgálja és módosítja e törvényeket. Sok igazságtalanságot és más vallásúak elleni erőszakos cselekményt követtek el e törvények nevében. A szólásszabadságot korlátozó törvények nem változtatják meg az emberek hozzáállását; helyette inkább a változás szándékára van szükség" – idézi az érseket a CNA.

Migliore hangsúlyozta: a változást az jelentené, ha az emberek jobban megértenék, hogy a másik embert vallásától, kulturális hátterétől függetlenül tisztelni kell. „A vallások közötti együttműködés – ami a társadalmi átalakulás előfeltétele – a szív és a gondolkodásmód megváltozásához kell hogy vezessen, hogy valóban felépülhessen a tolerancia és a békés egymás mellett élés kultúrája."

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben