Keresztények a Szentföldön – az izraeli statisztikai hivatal adatai

Létrehozás: 2010. január 20., 11:13 Legutolsó módosítás: 2010. január 20., 11:14

Immár hagyományossá vált, hogy a karácsonyi időszakot követően az intézmény közzéteszi a keresztényekre vonatkozó adatokat. Ez egyben alkalmat ad a helyzet értékelésére a törékeny kisebbségi jelenlét és a gazdasági, társadalmi problémák tükrében. Forrás: Magyar Kurír

A számadatok szerint 2009-ben 154 ezer keresztény élt Izraelben, amely a 7,5 milliós lakosság 2,1%-át jelenti. Ez nem foglalja magában a palesztin területeken élő palesztin keresztényeket, csak a Kelet-Jeruzsálemben élőket. Ezeknek a keresztényeknek 81%-a izraeli állampolgár, de nyelvük és kultúrájuk arab. A fennmaradó 19%, közel 30 ezer ember a volt Szovjetunióból bevándorolt, hivatalosan kereszténynek bejegyzett állampolgár, illetve a zsidó nyelven beszélő katolikusok kisebb közössége. A tartósan Izraelben élő nem arab keresztényekhez számítják a volt Szovjetunióból bevándorolt nem zsidó származású 300 ezer embert, akik semmilyen felekezethez nem tartoznak, sokan közülük azonban rendszeresen látogatják a plébániákat, különösen az ortodox közösségeket.

A keresztények 86%-a városban él, 70% Galileában, az ország északi részén. Izrael „keresztény fővárosa” ma Názáret, ahol húszezer hívő él. Ezt követi Haifa (14100), Jeruzsálem (12800) és Shefaram (9100) keresztény lakossal.

A kormányhivatal statisztikái csak az izraeli állampolgárokat veszik figyelembe, s ezzel alulértékelik a keresztények jelenlétét az országban. A 154 ezer keresztényhez hozzá kell adni az elsősorban a Fülöp-szigetekről, Afrikából és Romániából származó vendégmunkásokat. Ezenkívül számos nem izraeli állampolgár pap, szerzetes és szerzetesnő tartozik a különböző keresztény felekezetekhez és szerzetesi kongregációkhoz.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben