Keresztény-rendőr összecsapás volt Egyiptomban

Létrehozás: 2010. november 24., 15:02 Legutolsó módosítás: 2010. november 24., 15:03

Kairó – Egy tüntető meghalt és több tucatnyian megsebesültek szerdán összecsapásokban, amelyek az egyiptomi fővárosban robbantak ki egy templom építésének befejezését tiltó hatósági rendelet miatt tüntető kopt keresztények és a rendőrség között – közölték hatósági források. Forrás: MTI

Kairó el-Gíza negyedében több száz keresztény gyűlt össze a félig kész templom körül azt követelve, hogy az építését folytathassák, tekintettel arra, hogy érvényes építési engedéllyel rendelkeznek; valamint élesen bírálták a velük szembeni diszkriminációt. „Megépítjük, megépítjük!” – kiáltozta a tömeg. A hivatalos állami hírügynökség arról tájékoztatott, hogy tüntetők egy másik csoportja az el-gízai kormányzói hivatalnál gyülekezett, és összesen mintegy 3000-en vettek részt a megmozdulásban. Egy egyiptomi tisztségviselő elmondta, hogy a demonstrálók autókat rongáltak meg, és ablakokat törtek be, majd összecsaptak a rendőrökkel. A belügyminisztérium közlése szerint legalább 112 zavargót őrizetbe vettek. 

Elemzők úgy vélik, hogy az újabb összetűzések megfékezése érdekében a kairói vezetésnek felül kellene vizsgálnia azt a törvényt, amelynek értelmében egyszerűbb egy mecset építésének engedélyeztetése, mint egy templomé.

Az egyik emberjogi csoport áprilisban arról számolt be, hogy a vallási csoportok közötti erőszakos összetűzések száma a 2008-as adatokhoz képest 2009-ben több mint a kétszeresére, 53-ra nőtt. A keresztények a 79 milliós egyiptomi lakosság mintegy tíz százalékát teszik ki, s gyakorta kifogásolják a velük való igazságtalan bánásmódot. Azt állítják, hogy nem rendelkeznek a muszlimokéval azonos jogokkal.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben