Keresztény elvei miatt nem lehet többé nevelőszülő egy brit házaspár

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2011. március 04., 09:48 Legutolsó módosítás: 2011. március 04., 09:49

Derby – A Derbyban élő, hatvanas éveiben járó Johns házaspár tizenöt gyermeket nevelt fel. A bírák szerint a keresztény házaspár felfogása árthat a gyermekeknek. Forrás: Magyar Kurír

A két bíró a brit diszkriminációellenes törvényekre hivatkozva hozta meg határozatát, amelyben leszögezik: „Nagy-Britannia nem teokrácia, hanem szekuláris állam. ...Az, hogy valaki vallásos meggyőződés alapján él – bármennyire hitelesen és bármennyire régi vagy tiszteletreméltó vallás követőjeként – önmagában sohasem mentheti fel a hívőt a világi törvény hatálya alól.”

A bíróság elismerte, hogy ellentmondás feszül a nemi irányultságról szóló rendelkezés és a vallási diszkriminációt tiltó törvény között, ám úgy vélik, nevelőszülők esetében „a nemi irányultságra vonatkozó rendelkezéseknek elsőbbséget kell élvezniük” a nevelőszülők vallásszabadságával szemben. Határozatuk kimondja: a hatóságok megkövetelhetik, hogy az állampolgárok pozitívan álljanak a homoszexuális hajlamhoz és viselkedéshez. Véleményük szerint a Johns házaspárral szemben nem történt vallási alapú megkülönböztetés, mivel – mint fogalmaznak – nem keresztény hitük, hanem erkölcsi nézeteik miatt vonták meg tőlük a nevelőszülőség jogát. 

A brit székhelyű Keresztény Jogi Központ igazgatója, Andrea Williams az eset kapcsán rámutatott: a brit igazságszolgáltatásban „az utóbbi időben egyre gyakrabban értelmezik úgy a törvényt, hogy a homoszexuálisok jogait a lelkiismereti szabadság elé helyezik. Az elveikhez ragaszkodó keresztények a közélet fontos területeiről szorulnak ki. Ha a keresztény erkölcs káros a gyermekre nézve és elfogadhatatlan az állam számára, vajon hány évnek kell eltelnie, míg a saját gyermekeiket is elveszik a keresztény családoktól?” – tette fel a kérdést az igazgatónő.

A Johns házaspár ügyében született döntés mérföldkő a társadalom életében, és – ami az angolszász jogrendben különösen fontos – jogi precedenst teremthet. A nemi irányultságról szóló brit törvény korábban is sok vitát kavart; valamennyi angol katolikus örökbefogadási szervezetnek be kellett szüntetnie működését, miután egy bizottsági döntés kimondta, hogy nem utasíthatják el az egynemű párok örökbefogadási kérelmét. Az utolsó ilyen intézmény 2010 augusztusában szüntette be tevékenységét – írja a CNA.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben