Keményen büntetik az istenkáromlást az írek

Létrehozás: 2009. július 20., 09:02 Legutolsó módosítás: 2009. július 20., 09:04

Dublin – Az ír parlament a napokban módosította a büntető törvénykönyv rágalmazást büntető paragrafusát. Dermot Ahern igazságügy-miniszter az intézkedés indoklásába bevonta az 1937-ben elfogadott ír alkotmányt. Ez bünteti az „istenkáromló, a politikai rendszer megdöntésére törekvő, vagy erkölcstelen anyagok” nyilvánosságra hozatalát. Forrás: sueddeutsche.de, hirtv.hu

1961-ben a katolikus állam ennek megfelelő törvényt fogadott el. Ezt a jogszabályt pontosították, az igazságügy-miniszter felfogása szerint. Bizonyítani kell azt, hogy az elkövető tudatosan kívánta megzavarni a közrendet és szándékosan bántotta meg a vallásos emberek érzelmeit. Az ateista szervezetek természetesen nem a jogbiztonság növekedését látják az új szabályozásban. Érdekvédelmi szervezetük szerint a 25 000 eurós büntetés túlzottan szigorú. Ezért aktivistáik a paragrafus törlését követelik.

Ugyanakkor a közvélemény-kutatások azt mutatják: a polgárok többsége nem támogatja őket és üdvözlik az új jogszabályt. Ugyanígy támogatja az új szabályozást a katolikus egyház, melyhez a polgárok 87 százaléka tartozik.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben