Katyńban járt Kirill metropolita

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2010. június 09., 14:57 Legutolsó módosítás: 2010. június 09., 14:58

Katyń – Az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka megbékélésre szólította fel az orosz és a lengyel népet. „Szláv népek vagyunk, ezért testvérek és sokat szenvedtünk együtt a történelem során" – mondta Kirill, miután visszatért szmolenszki látogatásából. Forrás: Magyar Kurír

Kirill egyrészt azért utazott a nyugat-oroszországi térségbe, hogy megemlékezzen a katyńi mészárlás áldozatairól, másrészt azért, hogy – felkeresve a helyszínt – lerója tiszteletét a lengyel elnök repülőgépének április 10-i katasztrófája során elhunytak előtt. A katyńi ökumenikus kápolnában Kirill pátriárka számos ortodox egyházi személyiséggel megemlékező liturgiát tartott.

A kápolnát tíz évvel ezelőtt szentelték fel Kirill pátriárka (akkor szmolenszki metropolita), az akkori lengyel prímás, Józef Glemp és az akkori lengyel miniszterelnök, Jerzy Buzek jelenlétében.

1940-ben a katyńi mészárlás során négyezerötszáz lengyel katonatisztet gyilkoltak meg. Sztálin parancsára abban az évben 21 ezer hadifogoly lengyel tisztet végeztek ki, egy részüket Katyńban, másokat Tverben és az ukrajnai Harkovban. A tömeggyilkosságok hátterét egészen 1990-ig homály fedte – írja a Kathpress.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben