Katrin Göring-Eckardt a preimplantációs géndiagnosztika ellen van – A szociáletikus támogatná

Létrehozás: 2011. január 28., 16:18 Legutolsó módosítás: 2011. január 28., 16:36

Berlin – A Németországi protestáns Egyház (EKD) Zsinatának elnökasszonya, Katrin Görging-Eckardt óva intett attól, hogy engedélyezzés az embriók beültetés előtti genetikai diagnosztikáját, mert véleménye szerint az az etikai párbeszéd csődjéhez vezetne. Vele szemben azonban a szociáletikus, Hartmut Kreß úgy érvelt,hogy az eljárás csakis kizárólag a megszületendő gyermek javát szogálná. Forrás: epd, evangelikus.hu

„Etikai iránydöntésről van szó” – írta Göring-Eckardt a Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki kiadásába írt kommentárjába. A diagnosztika során ugyanis nyomás nehezedne azokra a szülőkre, akik tudatos döntést hoztak egy fogyatékos gyermek mellett. „A nyomás csak erősödne azokon is, akik nem érzik szükségességét annak, hogy felesleges vizsgálatoknak vessék alá magukat, mert nem akarnak mesterséges kiválasztást.”

A preimplantációs diagnosztika relativizálja a keresztény emberképet, mert kiválaszt és lerögzíti, hogy melyik élet értékes és melyik nem – érvelt a Zöldek politikusasszonya, Göring-Eckardt, aki a szűk keretek között működő diagnosztikát sem tartja elfogadhatónak, mert kérdésesnek véli, ki is döntene ezekben az esetekben a határokról. „Kicsi keresztény értékrend nincsen, kicsi preimlantációs diagnosztika sincs.”

A bonni teológia professzor, Hartmut Kreß szerint a zeitzeichen című evangélikus lapban azt fejtegette, hogy sokkal jobb, ha a mesterséges megtermékenyítésben résztvevő asszonyok már a beültetés előtt biztosak lehetnek abban, hogy utódjuk egészséges, mintha az embrió beültetése után kiderül, hogy az beteg és el kell vetetniük a magzatot.

Kreß ugyan elismeri, hogy az embriókon való genetikai vizsgálatoknak van etikai árnyoldaluk is, hiszen megsemmisítik azokat az embriókat, amelyeknél valamilyen genetikai károsodást diagnosztizálnak. Mivel azonban ezeknek a korai embrióknak vallásilag és filozófiailag különböző a megítélésük, azaz hogy ezeket már emberi lényeknek tekinthetjük-e vagy sem, ezért az államnak nem kellene ebben döntenie.

A diagnosztikai eljárás során a lelkiismereti szabadságot, a személyiségi jogokat és a párok önmeghatározási jogát el kellene fogadni. A törvénynek sokkal inkább azoknak a centrumoknak a minőségi előírásaival kellene foglalkoznia, ahol embriókon tesztet végezhetnének. A szociáletikus szerint nem a fogyatékosok diszkriminációjáról van szó, ha a szülők nem szeretnének beteg utódokat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben