Katolikusok és lutheránusok együtt ünnepelnek október 31-én

Létrehozás: 2009. október 22., 09:28 Legutolsó módosítás: 2009. október 22., 09:30

Augsburg – A Megigazulástanról szóló közös nyilatkozatot tíz évvel ezelőtt írta alá a Lutheránus Világszövetség (LWB) és a Római-Katolikus Egyház. Idén erre emlékezve több rendezvény is lesz október 30 és 31 között a németországi Augsburgban. Forrás: LWI

Katolikusok és lutheránusok együtt ünnepelnek október 31-én

Luther és a reformátorok

Az LVSZ és a Vatikán 1999 reformációi ünnepén egy ünnepi istentisztelet keretében erősítették meg, hogy az évszázadokig tartó ellenségeskedés és ítélkezés a megigazulástan döntő kérdésében immáron nem ellenkezik a két egyház álláspontjával. 2006-ban a Metodisták Világtanácsának tagegyházai is csatlakoztak Szöulban (Dél-Korea) a dokumentum aláíróihoz.

Augsburg városának városházán, az Arany Teremben kezdődnek majd a megemlékezések október 30-án. A polgármester, dr. Kurt Gribl köszöntése után az Egyesült Evangélikus-Lutheránus Egyház tartományi püspöke, dr. Johannes Friedrich (München) és az augsburgi katolikus püspök, und dr. Walter Mixa szólnak majd. Az ünnepségen jelen lesz a Pápai Tanács elnöke, Walter Kasper kardinális és a Lutheránus Világszövetség főtitkára, dr. Ishmael Noko (Genf is.

Ünnepi előadást tart majd prof. em. dr. Eberhard Jüngel (Tübingen), amelynek címe a következő lesz: „Mi köze van az emberi boldogságnak a lelkiséghez?”

A következő nap, október 31-én szintén a városháza Arany Termében kerül sor a megemlékezések folytatására. A Protestáns-Metodista egyház német püspöke, dr. Walter Klaiber (Tübingen), valamint a német Püspöki Konferencia korábbi vezetője, Karl Lehmann (Mainz) tartanak majd a megigazulástanról előadásokat.

A zárszót Kasper kardinális és Noko főtitkár tartják majd. Végül egy ökumenikus ünnepi istentiszteletet tartanak az augsburgi dómban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben