Klímacsúcs: Az egygyermekes családmodell nem megoldás a klímaváltozásra

Létrehozás: 2009. december 15., 10:25 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 10:28

Koppenhága – A koppenhágai klímacsúcson részt vevő kínai kormányküldöttség egyik tagja szerint az egygyermekes kínai családmodell világszintű bevezetése megoldaná a széndioxid-kibocsátás és vele a globális felmelegedés problémáját. A kérdés amerikai szakértője szerint ez nem csupán őrültség, hanem egyenesen öngyilkosság volna. Forrás: Magyar Kurír

A széndioxid-kibocsátás növekedésének 40–60%-át a népességnövekedés okozza – idézte az ENSZ Népesedési Alap 2009-es jelentését Zhao Baige, a Kínai Nemzeti Népesedési és Családtervezési Bizottság alelnöke Koppenhágában. Az ENSZ- jelentés szerint amennyiben a világ népessége nyolcmilliárd alatt maradna 2050-ig – szemben a közepes becslés szerinti több mint kilencmilliárddal –, az egy- vagy kétmilliárd tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátást jelentene.

Zhao Baige elmondta: Az elmúlt három évtized családpolitikájának köszönhetően Kínában négyszázmillióval kevesebb gyermek született, ami tizennyolcmillió tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátást eredményezett. Mint mondta, a fogamzóképes korú kínai nők mintegy 85%-a szed fogamzásgátlót, ami a világon a legmagasabb arány. Elismerte ugyanakkor, hogy ez a családpolitika nem jár következmények nélkül: Kína hamarosan az elöregedő társadalmak közé kerül, és gondot okoz a nemek egyenlőtlen aránya is. Megemlítette azt a londoni kutatási eredményt is, amely szerint „minden, alapvető családtervezésre költött 7 dollár több mint egy tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást" – írja a China Daily internetes kiadása.

A kínai felvetés visszhangot kapott az amerikai sajtóban is. A Financial Post cikkírója szerint „egy globális törvény, mint pl. a kínai egygyermekes családmodell az egyetlen módja, hogy visszafordítsuk a világ katasztrofális túlnépesedését". Az amerikai Népességkutató Intézet médiaigazgatója, Colin Mason élesen elítélte a javaslatot.

„Azok a környezetvédői próbálkozások, amelyek az éghajlatváltozást közvetlenül a népesedéspolitikával hozzák összefüggésbe, nevetségesek volnának, ha nem vezettek volna már eddig is a kínai egygyermekes családpolitikához hasonló borzalmas eljárásokhoz. Széles körű alapkutatást végeztem e politikával kapcsolatban, és állíthatom, hogy Kína sem zöldebb, sem boldogabb nem lett tőle. A kínai középosztály nem a születéskorlátozásnak köszönhetően növekszik, hanem annak ellenére. Az egygyermekes családpolitika közvetlen következménye mérhetetlen emberi szenvedés, demográfiai zűrzavar, sok millió megcsonkított asszony és számtalan halott csecsemő. Azt javasolni, hogy ezt a politikát vezessék be az egész világon, nem csupán őrültség, hanem egyenesen öngyilkosság" – idézi a szakembert a CNA hírügynökség.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben