Az észak-amerikai lutheránusok Kanadában készültek a Lutheránus Világszövetség 11. Nagygyűlésére

Létrehozás: 2010. február 01., 13:39 Legutolsó módosítás: 2010. február 01., 13:54

Kitchener – Genf – A Kanadai Evangélikus-Lutheránus Egyház Keleti Zsinata (ELKIK – Eastern Synod) volt a vendéglátója annak a felkészítő konferenciának, amelynek tagjai az észak-amerikai lutheránus egyházak. A tagok a Lutheránus Világszövetség 11. Nagygyűlésére készültek elő január 29. és 31. között a kanadai Kitchenerben. Az LVSZ Nagygyűlés egyébként 2010. júliusában lesz Suttgartban (Németország) és a „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” téma áll majd a középpontjában. Forrás: LWI

Az előkészítő konzultáción összesen 40 delegált, valamint stewardok és tanácsadók vettek részt az észak-amerikai régióból, valamint az LVSZ stábjából.

A 11. Nagygyűlés témájával kapcsolatban ötleteket gyűjtöttek, valamint új utakat próbáltak meg felfedezni a társadalmi kihívások dzsungelében. A világban lévő éhezés, a szegénység és hasonló globális problémák, a gazdasági válság és a magas munkanélküliség, valamint a katasztrófák során végzett humanitárius munka mind-mind új kihívásokat és lehetőségeket nyújtanak a lutheránus egyházak számára.

Teresita Valeriano, az LVSZ észak-amerikai felelőse szerint fontos a régió országait felkészíteni arra, hogy a világméretű társadalom problémáival is foglalkozzanak és az új vezetők választása, az ökumenikus kapcsolatok és a diakónia is előtérbe kerüljön.

Az ELKIK vezető püspöke Michael J. Pryse elmondta, hogy a konferencia egy időben zajlik egyháza fontos belső előkészületeivel, hiszen 2011-ben fogják ünnepelni a kanadai lutheránus egyház alapításának 150. évfordulóját és ennek tárgyalása zajlik a jelenleg is ülésező zsinatukon.

A konferencián részt vett az LVSZ elnöke, Mark S. Hanson püspök, az ELKA (amerikai lutheránusok) vezető püspöke, valamint  dr. Ishmael Noko, az LVSZ jelenlegi főtitkára is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben