Kamerun: húszezren vonultak fel az abortusz ellen

Létrehozás: 2009. július 15., 11:56 Legutolsó módosítás: 2009. július 15., 11:57

Több mint húszezren vonultak fel július 11-én Kamerunban az abortusz legalizálása ellen. A menetet Christian Tumi bíboros, doualai érsek vezette. Forrás: Magyar Kurír

Az esemény a maputói egyezmény évfordulóján zajlott: 2003. július 11-én az Afrikai Unió a mozambiki Maputóban fogadta el az emberek és népek jogaira vonatkozó egyezményt, különös tekintettel a nők jogaira vonatkozóan. Az egyezményben elfogadott jogok között meghatározott esetekben a művi abortusz is szerepel.

Nemrégiben a Kameruni Püspöki Konferencia nyilatkozatot tett közzé, amelyben ellenzi az egyezmény szerinti abortusz legalizálását. Az egyház álláspontját Samuel Kleda doualai koadjutor püspök fogalmazta meg homíliájában a felvonulást lezáró szentmisén: „Mi a nő védelme mellett foglalunk állást. Ki maradna érzéketlen a nő szenvedésének láttán? Ugyanakkor nem akarhatjuk úgy védeni a nőt, hogy az abortuszra késztetjük őt, fogamzásgátló eszközöket javaslunk neki, melyek sértik emberi méltóságát és szűk családját. Semmilyen érv nem hozható fel az abortusz ösztönzésére és a csecsemőgyilkosságra.”

Ezt követően egy katolikusokból, protestánsokból és muzulmánokból álló küldöttség a kormányzóságon átadott egy levelet a köztársasági elnöknek címezve, és egy petíciót, amelyhez eddig 30 ezer aláírást gyűjtöttek – írja a Radio Vaticana.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben