Júniusban született Jézus?

Létrehozás: 2008. december 11., 10:54 Legutolsó módosítás: 2008. december 11., 11:09

Sydney - Az ausztrál csillagászok legújabb vizsgálatai szerint a karácsonyt júniusban kéne megtartani, ugyanis 2000 évvel ezelőtt ekkor jelent meg a három bölcsnek az a csillag, amely Jézus születési helyére vezette őket. Forrás: mult-kor.hu

Júniusban született Jézus?

Jézus születése

A 2000 évvel ezelőtt Betlehem felett megjelent csillag, amely Krisztus születését jelezte, valószínűleg június 17-én tűnhetett fel az égen, és nem december 25-én - derül ki az új kutatásból. A szakértők szerint a csillag valójában a Vénusz és Jupiter bolygók különleges együttállása lehetett: a két planéta olyan közel állt egymáshoz, hogy ez egy különlegesen ragyogó fényt eredményezhetett.

A Dave Reneke csillagász vezette kutatócsoport egy bonyolult algoritmus segítségével számította ki az égitestek 2000 évvel ezelőtti, Szentföld feletti térképét. Szerintük a bolygóegyüttállás egy olyan anomália lehetett, amely a bölcseket is indulásra késztette.

A Megvártó egyes elméletek szerint kr.e. 3 és kr. u. 1 között születhetett. A kutatók Máté evangéliuma segítségével következtették ki a bolygók helyzetét, és ennek segítségével derült ki, hogy csillag i.e. 2-ben június 17-én jelent meg az égen: a bolygók ekkor álltak a legközelebb egymáshoz, és fényük ekkor lehetett a leginkább világos.

Reneke szerint bár hagyományosan december lett a karácsony elfogadott időpontja, az nem jelenti azt, hogy a bibliai események is akkor történetek. Az egyház választása ugyanis a fény sötétség felett aratott győzelmének pogány ünnepe miatt esett a téli napforduló idejére.

A betlehemi csillagot korábban több más dologgal próbálták magyarázni: egyesek szerint szupernóva, míg mások szerint üstökös lehetett.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben