Jézus keresztútjára emlékezett a pápa

Létrehozás: 2010. április 05., 12:11 Legutolsó módosítás: 2010. április 05., 12:12

Róma – Idén is a Colosseumnál emlékeztek meg a katolikusok Jézus keresztútjáról tegnap este. Ott volt XVI. Benedek pápa is, aki ezúttal nem beszélt az egyház botrányairól. Jeruzsálemben pedig zarándokok tízezrei mentek el a húsvéti tűzszentelési szertartásra. Forrás: tv2.hu, dunatv.hu

1964 óta a Colosseum a hagyományos helyszíne Rómában a húsvéti keresztútnak. A keresztény hit szerint Jézust nagypénteken feszítették keresztre, ilyenkor erre emlékeznek. A Colosseumot fáklyákkal és a több tízezer jelenlévő gyertyáival világították meg. A keresztúton ezúttal iraki, haiti és kongói keresztények is részt vettek. A Colosseumtól a Palatinus-domb tetejéig vitték a jelképes keresztet. Útközben 14-szer álltak meg.

A keresztút másfél órán át tartott. XVI. Benedek pápa is ott volt, de a beszédében ezúttal nem tett említést az utóbbi idők pedofilbotrányairól. Németországban viszont a nagypénteki imákon az áldozatokra emlékeztek, több városban is.

Zarándokok tízezrei voltak Jeruzsálemben is. Itt egy eredetileg ortodox szertartáson, a tűzszentelésen vettek rész. Idén ugyanis, bár más naptárat használnak, egybeesik a római katolikus és ortodox húsvét is. A tüzet ilyenkor a Szent Sír-bazilikában gyújtják meg, és a hívők gyertyáról gyertyára adják tovább. A hitük szerint a tűz az örökkévalóságot és a békét jelképezi, az összes ortodox országba eljuttatják.

Videó:

http://tv2.hu/tenyek/video/jezus-keresztutjara-emlekezett-a-papa-tenyek-riport

http://www.dunatv.hu/kulfold/keresztut.html

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben