Jézus és a szociális piacgazdaság

Létrehozás: 2008. november 25., 14:06 Legutolsó módosítás: 2008. november 25., 14:09

Salzburg - "Jézus a szociális piacgazdaságra szavazna" - magyarázta a bébiételeket termelő Claus Hipp (Pfaffenhofen/Ilm) egy interjúban, amelyet a a Salzburger Nachrichten című lapnak adott. Arra a katolikus vallású vállalkozó a kérdésre , hogy vajon Jézus tanítása a másik ember szeretetéről és a lemondásról hogyan viszonyul a kapitalizmushoz azt válaszolta, hogy a kapitalizmus szociális piacgazdaságként nem lenne elvetendő. Forrás: EDK

Jézus és a szociális piacgazdaság

Claus Hipp

A saját magunk számára való tőkegyűjtést az egészséges versennyel és a szociális állammal lehet fékezni. Krisztus szociális aspektusokról prédikált, de bizonyára nem azt akarta, hogy mindenki mindenéről mondjon le, vallotta a vállalkozó, aki hozzátette: "Jézus azt mondta, hogy adjátok meg a császárnak, ami a császáré. Jézus barátaihoz nagyon gazdagok is tartoztak, mint például Salome vagy Lázár."
A gazdasági válsággal szemben azonban Hipp a szigorú törvényi szabályozás ellen lenne: "A spekuláns légbuborékokat szigorú törvényekkel nem lehet elrendezni. Ahogyan én kezeskedem minden egyes üveg bébiételért, úgy kellene kezeskedniük a vállalkozóknak a termékeikért. Azoknak a menedzsereknek, akik felelősek a rossz döntésekért, saját vagyonukkal kellene felelniük a kialakult helyzetért.
Hipp elmondta azt is, szerinte egy keresztény vállalkozónak mi az alap jellemzője: "A nyereségemet én megpróbálom olyan célokra fordítani, amelyek a szociális jólétet szolgálják. Keresztény hitem mindig is segített az üzleteimben. Hiszek az imádság erejében. Kétségek között is védve éreztem magam az imádság ereje által."
A vállalkozó fiataloknak is szokott előadásokat tartani és amikor a vállalkozói etikáról beszél, mindig telt ház van: "Ez a téma mindig is szerepet játszott a gazdaságban, de manapság egyre nagyobb súlyt kap."

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben