Jezsuita helyesbítés: Mégsem adják ki a II. világháborús dokumentumokat

Létrehozás: 2009. április 28., 07:30 Legutolsó módosítás: 2009. április 28., 07:32

Adolfo Nicolás jezsuita generális nem engedélyezte, hogy a kutatók közzétegyék Robert Graham SJ dokumentumait, csupán azt, hogy digitalizálják azokat. A L'Osservatore Romanóban és más, mértékadó katolikus hírügynökségi anyagokban megjelent téves információval kapcsolatban a jezsuita sajtóiroda az alábbi közleményt adta ki. Forrás: Magyar Kurír

„Április 24-én a L'Osservatore Romano, a Catholic News Service és számos más hírügynökség téves hírt közölt, amikor azt állította, hogy Adolfo Nicolás jezsuita generális engedélyezte Robert Graham amerikai jezsuita dokumentumgyűjteményének közzétételét. Az iratokat katalogizálják, de nem hozzák nyilvánosságra. Erre csak azt követően kerülhet sor, hogy a Szentszék megnyitja XII. Piusz pápaságával kapcsolatos archívumát" – áll a jezsuita közleményben.

Az 1997-ben elhunyt Robert Grahamet XII. Piusz életének legjelesebb vatikáni szakértőjeként tartották számon. Magángyűjteményében mintegy 25 ezer oldalnyi anyag foglalkozik a pápa zsidómentő tevékenységével és a Vatikán nácizmusellenes kiállásával. A dokumentumok tanulmányozására a római jezsuitákkal együttműködő, amerikai székhelyű Pave the Way Alapítvány kapott kizárólagos engedélyt a rendi elöljárótól. A digitalizálás várhatóan nyáron kezdődik, és körülbelül egy hónapig tart.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben