Izrael elnyomja az orthodox keresztényeket

Létrehozás: 2009. február 18., 09:40 Legutolsó módosítás: 2009. február 18., 09:42

Antiochia - Izrael elnyomja a Szent Földön élő orthodox keresztényeket, jelentette ki Illés, Tyrosz és Szidón orthodox metropolitája (Antióchiai Patriarchátus). Forrás: szimandron.hu, pravoslavie.ru

„Libanon és Szíria keresztényei semmilyen körülmények között nem juthatnak el Húsvétkor Jeruzsálembe, Karácsonykor Betlehembe. Ezek a szent helyek el vannak zárva előttük. Háborúban állunk Izraellel. Aláírták a tűzszüneti szerződést, de Izrael semmilyen zarándokokat nem enged át – sem keresztényeket, sem muzulmánokat” – idézi az Interfax a metropolita nyilatkozatát.

 

A főpap elmondta, hogy 60 évvel ezelőtt az orthodox arabok számára semmiféle korlátozás nem létezett a Szent Föld szent helyeinek felkeresésében.

 

„Az emberek szabadon utazhattak a megszállásig, e történelmi tragédiáig, ami azóta is folytatódik és folytatódik. Azért imádkozunk, hogy eljuthassunk Jeruzsálembe. Hogy együtt lehessünk a testvéreinkkel. Betlehemben is, Jeruzsálemben is, a Gázában is, az egész megszállt földön testvéreink, orthodoxok élnek. Imádkozunk értük. Hiszen ők nap mint nap szenvednek a megszállástól” – mondta a főpap.

 

Illés metropolita nemrég Kirill patriarcha intronizációján az Antiochiai Orthodox Egyházat képviselte. Moszkvában találkozott a Jeruzsálemi Orthodox Egyház főpapjával.

 

„Elmesélte nekem, hogy milyen ott az orthodoxok élete: semmibe veszik őket, megverik őket, kigúnyolják, kővel dobálják meg, leköpdösik őket, és másodosztályú állampolgárként viszonyulnak irántuk. Nem utazhatnak szabadon sem Betlehembe, sem Jeruzsálembe, ha nem abban a városban élnek. Ilyen megszállásban még egyetlen népnek sem volt része a földön” – hangsúlyozta Illés metropolita.

 

A főpap elmondta, hogy a „megszálló rezsimtől” szenvednek hitükért mind a keresztények, mind a muzulmánok. A metropolita emlékeztetett arra, hogy a palesztinai megszállás kezdete óta a keresztények, akik korábban Betlehemben többséget alkottak, most kisebbséggé váltak”. Eközben „hazugságnak” nevezte az izraeliek azon állítását, miszerint az arab-keresztények száma azért csökken a régióban, mert a muzulmánok elől menekülnek.

 

„A keresztények és a muzulmánok üldözése is a megszállással kezdődött. Mind ezeket, mind azokat elüldözték a földjeikről. Igen, egyetértek, sok keresztény gazdasági okokból távozott: munkanélküliség, rossz életkörülmények. De a keresztények soha nem azért távoztak, mert a muzulmánok elnyomják őket” – jelentette ki az Antiochiai Patriarchátus képviselője.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben