Izrael a purimot ünnepelte

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. március 13., 13:53 Legutolsó módosítás: 2009. március 13., 13:54

Jeruzsálem – Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a zsidó vallás legvidámabb ünnepének, a purimnak idejére. A zsidóság első, csodával határos megmenekülését ünnepelte három napon keresztül. Forrás: Reuters

A gyermekek, sőt gyakran a felnőttek is jelmezt öltenek ezen a télvégi ünnepen, hogy hagyományosan megünnepeljék a népük kiirtására tett kísérlet meghiúsulását. Idén a legkedveltebb elem, hogy a gyerekek rajzfilmfigurákká festették át magukat, és színes ruhákat öltöttek.
Izrael védelmi rutinjában a zsidó farsang egy magas veszélyességi szintként kezelt időszak, aminek egyértelmű jele, hogy megszigorították a biztonsági intézkedéseket a városközpontokban az ünnepek idejére.
Izrael lezárta a Jordán folyó nyugati partját vasárnap éjféltől szerda éjfélig. Amíg a zárlat tartott, csak az egészségügyi személyzet, a segélymunkások és a diákok mozoghattak szabadon. A szigorúbb biztonsági intézkedésekre azért volt szükség, mert egy esetleges merénylő az ünnep alatt könnyebben észrevétlen maradhat.

Purim, a megmenekülés ünnepe

A purim a zsidó vallás legvidámabb, három napos ünnepe, a lakomák és a jókedvű mulatozás ideje. Az Eszter könyvében - eredeti nevén Megillában - leírt történet szerint az időszámításunk előtt 485 és 465 között uralkodó perzsa király Ashavéros (minden bizonnyal I. Nagy Xerxész) ellen merényletet szerveztek, amit a király második felesége, a zsidó Eszter és nevelőapja, Mordeháj akadályoztak meg. Ennek köszönhető, hogy a királynőnek sikerült keresztülhúzni Ashavéros tanácsadójának, Hámánnak a zsidók kiírtására szőtt tervét, és így megmenekülhetett a perzsa birodalom területén élő zsidóság – ezt nevezik az első purimnak.
Az ünnep azonban azóta már az európai farsangi mulatságból is átvett elemeket, így a karneváli hangulat, az önfeledt mulatás jellemzi.

A sors keze

A zsidó bölcsek magyarázata szerint a megmenekülésben szerepet játszott a sors (héberül: pur) - azaz Isten - keze, innen ered az ünnep elnevezése.
Az ünnep szigorú forgatókönyv szerint zajlik: a zsinagógában felolvassák Eszter könyvét, majd purimi bált rendeznek. Az ünnep ideje alatt a zsidók legalább két rászorulón kell, hogy segítsenek, hogy mindenkinek lehetősége legyen vigadni.
Nagy hagyományra tekint vissza a purimi színjátszás, amelynek során a jelmezbe bújt ifjú színészek burleszkjelenetek eljátszásával szórakoztatják az ünneplő társaságot. Az ünnep idején kifejezetten ünneprontásnak számít a vízivás.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben