Ítélet született a Moszkvában meggyilkolt két jezsuita pap ügyében

Létrehozás: 2009. augusztus 28., 12:17 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 28., 12:19

Moszkva – Augusztus 25-én az orosz fővárosban hirdették ki a bíróság ítéletét a tavaly októberben megölt Victor Betancourt és Otto Messmer ügyében. Az ecuadori, illetve a német származású jezsuita papot moszkvai lakásukon találták holtan. Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió

Mihail Orehovot a bíróság 14 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte Betancourt meggyilkolásáért, míg felmentette Messmer megölésének vádja alól. A vádlott a nyomozási szakaszban beismerte tettét, ám később változtatott vallomásán, s azt állította, hogy a kettős gyilkosságot egy általa ismeretlen személy követte el. Az orosz jogrendnek megfelelően a vádlott kérésére az eljárás népi esküdtszék előtt zajlott.

Az orosz jezsuiták közleményükben megállapítják, hogy a per komoly és szakmailag megfelelő légkörben zajlott, lehetőséget adva mindkét félnek a véleménynyilvánításra, illetve a bizonyítékok bemutatására. Az esküdtek megfelelően értékelték a vádlott ellentmondó vallomásait Betancourt megölésének indítékairól illetve annak körülményeiről. Ugyanakkor az a tény, hogy az esküdtek nem ismerték el Orehov bűnösségét Messmer megölésével kapcsolatban, azt a benyomást kelti, hogy a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok nem voltak elég meggyőzőek. Továbbra is kétségesek tehát a feltárt bizonyítékok, mint ahogyan a vádlott beismerő vallomása is, amelyet a nyomozási szakaszban tett.

Az orosz jezsuiták csalódással fogadták a bíróság döntését. Meggyőződésük, hogy Messmer megölésével kapcsolatban nem érvényesült az igazság, ezért jogi képviselőik útján kívánják tisztázni a történteket.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben