Istentisztelettel kezdődött az EKD zsinata

Létrehozás: 2009. október 26., 15:40 Legutolsó módosítás: 2009. október 26., 15:47

Ulm – Vasárnap (10. 25.) istentisztelettel nyitották meg Ulmban a Németországi Protestáns (Evangélikus) Egyház ötnapos zsinati ülésszakát. Az egyházparlament tanácskozásának központi témája az önkéntes egyházi munka lesz. Emellett azonban izgatja a kedélyeket az is, vajon kik lesznek az EKD-tanács tagjai és ki lesz az egyház vezető püspöke is. Forrás: ekd.de, epd.de

Prédikációjában a württembergi tartományi püspök, Frank Otfried July hangsúlyozta, hogy az egyházat a főállású és az önkéntes munkások építik. A keresztények önkéntes munkáinak sorában emlegette a püspök a hajléktalanok között vézett munkát, a kórházi beteglátogatást és az ifjúsági istentiszteletek előkészítésében végzett feladatokat.

Keresztények azonban részt vesznek a helyi önkormányzatokban, a szülői munkaközösségben, egyesületekben és különböző megmozdulásokban is, ahol szintén előbbre vihetik az egyház és az egész kereszténység ügyét.

„A keresztények nem csak saját magukért végzik a munkát, hanem társadalmuk nyilvános életében is részt kívánnak, ezzel is meghatározva minden ember életét” – mondta July, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházban fontos az, hogy a polgári részvétel fontosságát erősítsék, az önkéntes munkát jobban elismerjék és támogassák.

A zsinat megnyitóján részt vett Günther Oettinger (CDU) tartományi miniszterelnök és a katolikus érsek, Robert Zollitsch is. Szerdán dönt majd a zsinat arról, hogy ki legyen az EKD vezető püspökének, Wolfgang Hubernek az utódja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben