Istennel találkozni barátban és idegenben

Létrehozás: 2010. április 27., 13:44 Legutolsó módosítás: 2010. április 27., 13:44

London – Új tanító dokumentumot adott ki a vallások közti párbeszédről az Angliai és Walesi Püspöki Konferencia. Az április 23-án megjelent dokumentum címe: Istennel találkozni barátban és idegenben. A tisztelet és a kölcsönös megértés ápolása a vallások között. Forrás: Magyar Kurír

A dokumentum arra emlékezteti a katolikusokat, hogy keresztségük által arra kaptak meghívást, hogy párbeszédet folytassanak másokkal, így más vallások híveivel is.

Vincent Nichols westminsteri érsek úgy fogalmazott: „Rendkívül fontos dokumentumról van szó a vallások közötti párbeszéd témájában. Társadalmunk számos jelentős pontját érinti, és sokakat megszólít, akik nem értékelik a vallásos hit fontosságát. Remélem, széles nyilvánosságot kap majd.”

Jon Dal Din, az egyházmegyében működő, vallások közti párbeszédért felelős Westminster Interfaith iroda vezetője azt mondja: „Londonban és környékén valószínűleg a világon legnagyobb koncentrációban vannak jelen nemzetiségek, kultúrák, etnikai csoportok, vallási közösségek. A püspöki konferencia új tanító dokumentuma különösen is fontos a katolikus népesség számára, akiknek pontosan ismerniük kell, mit tanít az egyház a vallások közötti kapcsolatokról és arról, hogyan találkozhatunk Istennel barátainkban és idegenekben. Ezáltal jobban meg tudnak felelni a kihívásoknak és a lehetőségeknek, amelyek ebben a gazdag világban, sok kultúra, etnikum és vallás találkozási pontjában adódnak.”

Nem lehetőség, hanem kötelesség a katolikusok számára

Jon Dal Din így folytatta: „A dokumentumnak szilárd teológiai alapja van, a Szentírásra és a II. Vatikáni Zsinatra, pápai dokumentumokra és gyakorlati tapasztalatokra támaszkodik. Számos, a vallások közti párbeszéd során előkerülő témával foglalkozik, így imádság és istentisztelet, házasság, hogyan építsünk kapcsolatot más vallások híveivel a kölcsönös tisztelet és megértés jegyében. Értékes forrás mindazoknak, akik vallások közti kapcsolatokban vesznek részt. Elsősorban azonban Anglia és Wales katolikus híveinek szól: papoknak és világiaknak, időseknek és fiataloknak. Benedek pápa több alkalommal nyomatékosan hangsúlyozta, hogy 'a vallások közti párbeszéd nem lehetőség, hanem kötelesség a katolikusok számára'" – idézi a Westminster Interfaith vezetőjét a Westminsteri Érsekség honlapja.

A dokumentum angol nyelven ezen a linken olvasható.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben