II. Illés egész Grúzia patriarchája a grúz-orosz kapcsolatok normalizálásáért

Létrehozás: 2008. december 13., 18:54 Legutolsó módosítás: 2008. december 13., 18:56

Moszkva - „Azokat a jó kapcsolatokat, amelyek közöttünk léteztek, vissza kell állítani”. „Emlékezni kell arra, hogy Isten egyesít, a gonosz erő pedig megoszt” – mondta a grúzok patriarchája. Forrás: szimandron.hu / Interfax

II. Illés egész Grúzia patriarchája a grúz-orosz kapcsolatok normalizálásáért

II. Illés

„A jó érzések és jó baráti kapcsolatok, amelyek az évszázadok során Oroszország és Grúzia között kialakultak, megőrződtek. Grúziában az oroszok ugyanúgy érzik magukat, mint Oroszországban, ugyanazon körülmények között élnek” – mondta a patriarcha szerdán Moszkvában az Oroszországi grúzok Szövetsége által szervezett találkozón. Őszentsége elmondta, hogy „ugyanilyen jó viszonyulást lát a grúzok iránt az oroszok részéről is” és ezt nagyra értékeli. A patriarcha arra hívta fel az oroszokat, hogy ne féljenek Grúziába látogatni. Szavai szerint a kaukázusi katonai események idején sok grúziai orosz fordult hozzá azzal a kérdéssel, hogy elutazzanak-e Grúziából. „Én lebeszéltem őket és kértem, hogy maradjanak, mert mindez el fog múlni” – mondta II. Illés.

„Az a politikai feszültség, amely Oroszország és Grúzia között létezik, természetellenes a számunkra, és minden lehetségest meg kell tenni, hogy a múltba vesszen. Remélem, hogy ez így lesz” – hangsúlyozta a katholikosz.

„Azokat a jó kapcsolatokat, amelyek közöttünk léteztek, vissza kell állítani”. „Emlékezni kell arra, hogy Isten egyesít, a gonosz erő pedig megoszt” – mondta a grúzok szellemi vezetője.

II. Illés emlékeztetett arra, hogy II. Alekszij patriarcha temetésére érkezett Oroszországba, akihez sokéves barátság fűzte. Ezzel a látogatással, mondta a patriarcha, a Grúz Orthodox Egyház „részvétét fejezte ki az Orosz Orthodox Egyháznak és Oroszország egész népének”.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben