Idegen bolygóról is származhatna az újjáélesztett baktérium

Létrehozás: 2009. június 16., 09:26 Legutolsó módosítás: 2009. június 16., 09:28

Eddig ismeretlen baktériumot élesztettek újra, miután az 120 ezer évet töltött a grönlandi jégfelszín alatt három kilométerrel, írja a New Scientist. Az új élőlényt elsőként vizsgáló kutatók azt állítják: akár más bolygón is kialakulhatott volna. Forrás: hvg.hu

A Herminiimonas glaciei névre hallgató baktérium 0.9 mikrométer hosszú és 0.4 mikrométer átmérőjű - legalább tízszer kisebb az E. colinál, de akár ötvenszer olyan apró is lehet. A Pennsylvania State University kutatói szerint a baktérium roppantul kicsi és ennek megfelelően nagyon kevés tápanyag is elég számára a túléléshez. Méretei miatt képes a jég mikroszkopikus vájataiban mozogni hosszú ostorával, valamint az ott megtalálható ásványi tápanyagokat, spórákat, fogyasztja.

A baktériumot majdnem egy teljes évig élesztették: 7 hónapig tartották 2 Celsius fokos hőmérsékleten, további négy és fél hónapig pedig 5 Celsius fokon – a laboratóriumban ezt követően jelentek meg először a nagyon apró, lilás-barnás baktériumtelepek. A baktériumot vizsgáló Dr. Jennifer Loveland-Curtze állítása szerint hasonló mikrobák fejlődhettek ki más bolygók jégrétegeiben is.

Loveland-Curtze a Scientific Blogging oldalnak azt nyilatkozta, hogy a Herminiimonas glaciei  nem patogén és az emberek számára semmilyen veszélyt nem jelent, de képes átcsúszni egy 0.2 mikronos szűrőn, a laboratóriumokban és kórházakban pedig ezeket használják.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben