Huszonhárom évig azt hitték, kómában van

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. november 26., 18:25 Legutolsó módosítás: 2009. november 26., 18:30

Zolder – Tévesen diagnosztizálták az állapotát egy 1983-ban autóbaleset következtében megbénult belga férfinak. Rom Houben huszonhárom éven át tudatánál volt, miközben az orvosok azt hitték, állandósult vegetatív állapotba került. Forrás: Magyar Kurír

A 46 éves férfiról a belgiumi Zolderben a nemzetközileg elfogadott Glasgow Kóma Skála alapján végzett vizsgálatokkal állapították meg, hogy elvesztette öntudatát. Esetét azonban három évvel ezelőtt felülvizsgálták a Liège-i Egyetemen. A legfejlettebb szkennelési technikával lefolytatott vizsgálat kimutatta, hogy a beteg ugyan lebénult, de agya szinte teljesen normálisan működik, és tökéletesen tudatánál van – közölte egy orvosi szaklapban a vizsgálatot végző Steven Laureys ideggyógyász szakorvos.

„Kiabáltam, de nem jött hang" – üzente számítógépe segítségével a 46 éves férfi, aki újjászületése napjának nevezte azt a napot, amikor felismerték a téves diagnózist. Huszonhárom éven át – írja – „álmodoztam; de most már, hogy családom és barátaim tudják, hogy nem vagyok halott, szeretnék a számítógép segítségével olvasni és beszélgetni velük, és örülni az életnek."

Steven Laureys szerint a kómás állapotot gyakran rosszul diagnosztizálják, ezért világszerte sok hasonló, félrediagnosztizált kómás eset lehet. „Csupán Németországban évente százezren szenvednek súlyos agyi károsodást. A balesetet kb. húszezer esetben követi három hétig vagy még tovább tartó kómás állapot. Egyesek meghalnak, mások meggyógyulnak, de mintegy 3-5000 beteg olyan köztes állapotban marad, ahonnét nincs viszaút" – mondta a Liège-i Egyetemi Klinika ideggyógyászati osztályának vezetője.

Rom Houben esete várhatóan újra felkavarja majd a halálhoz való „jog" vitájának kérdését, hogy vajon tényleg öntudatlan-e a kómás beteg. Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság védelmezői úgy vélik: az évek óta állandósult vegetatív állapotú betegek esetében meg kell adni a lehetőséget, hogy állapotuk „méltatlansága" miatt megvonják tőlük az alapvető orvosi ellátást.

Elgondolkodtató, hogy húsz éve egy 86 éves New York-i beteg, Carrie Coons egy év után visszanyerte öntudatát; utána apró falatokat le tudott nyelni, és beszélgetni is tudott. Gyógyulása előtt alig néhány nappal adott helyt a bíróság a család kérésének, hogy megvonhassák az idős asszonytól a mesterséges táplálást. 1993-ban pedig három év után szüntették be egy balesetet szenvedett, 22 éves angol fiú életben tartását.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben