Húsvétig is zöldellhetnek a karácsonyfák

Létrehozás: 2010. december 15., 10:44 Legutolsó módosítás: 2010. december 15., 10:46

A jövőben akár húsvétig is zöldellhetnek a karácsonyfák. A siker kulcsa egy hormon – közölték kanadai kutatók. Forrás: welt.de, MNO

A kivágott fenyők etilént termelnek, a növényi hormon pedig pár nap elteltével gondoskodik arról, hogy a tűlevelek elkezdjenek leperegni. A québeci Laval Egyetem és a Kanada keleti részén található colchesteri Nova Scotia Agrártudományi Főiskola kutatói blokkolták az etiléntermelést, és ezzel sikerült elérniük, hogy kétszer annyi ideig zöld maradjon a fa.

A kezeletlen fa már néhány nap elteltével hullajtani kezdte tűleveleit, negyven nap után pedig gyakorlatilag csupasz lett. Ekkor a kezelt fa még zöldben pompázott, és csupán 87 nap alatt jutott erre a sorsra – adták hírül a kutatók a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A kanadai kutatók most olyan szer kifejlesztésén dolgoznak, amelyet egyszerűen vízhez keverve lehetne a mindennapokban a karácsonyfákra alkalmazni, hogy ne kelljen annyit sepregetni alatta.

A felfedezésből a gazdaság is profitálhat, hiszen így a fákat messzebbre lehet szállítani. Kanada a Toronto Sun szerint évente csaknem ötvenmillió euró értékben exportál karácsonyfát – a kanadaiak látják el egész Észak-Amerikát, egészen Dél-Mexikóig.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben