Horvát püspökök bírálják a megállapodást Szlovéniával

Létrehozás: 2009. november 02., 09:27 Legutolsó módosítás: 2009. november 02., 09:28

A horvát katolikus egyház püspökei óva intettek attól a megállapodástól, amely Zágráb Szlovéniával fennálló határvitájára kínálna megoldást. A Iustitia et pax (Igazságosság és béke) püspöki bizottság „súlyos aggodalmát fejezte ki”, mivelhogy – érvelésük szerint – a Szlovéniával kötendő megállapodás nemzetközi jogot sérthet. A püspöki konferencia által szombaton elfogadott, s a Glas Koncila (A zsinat hangja) című katolikus újság honlapján közzétett állásfoglalás szerint az ügyben „az Európai Bizottság túllépi felhatalmazását és két állam kétoldalú kérdéseibe ártja bele magát”, precedenst teremtve az európai és a nemzetközi jog megsértésében. Forrás: MTI

A horvát parlament a következő napokban, akár már ma dönt a Szlovéniával kötendő kétoldalú megállapodásról, amelynek alapján nemzetközi döntőbíróságra bíznák a határvita megoldását. A püspökök érvelése szerint azonban ez a megállapodás már önmagában is egyfajta jóváhagyása a horvát területekre formált „jogosulatlan” szlovén követeléseknek. (Szlovénia ragaszkodik hozzá, hogy szabad tengeri kijáratot kapjon az Adriára.)

Horvátország október elején újíthatta fel a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, miután szeptemberben a két kormány megállapodott a vita rendezésének módozatairól, s a szlovénok immár nem akadályozzák tovább a tárgyalások folytatását. Borut Pahor szlovén miniszterelnök már zöld jelzést kapott a ljubljanai törvényhozástól a megállapodás aláírására. A horvát püspöki kar viszont a zágrábi döntésre időzítette állásfoglalását.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben