Vizsgálatot indít a holland katolikus egyház is a gyermekek elleni zaklatási ügyek miatt

Létrehozás: 2010. március 02., 10:50 Legutolsó módosítás: 2010. március 02., 10:56

Amszterdam – Vizsgálatot indít a holland katolikus egyház, mert a gyanú szerint az 1960-as években az egyik egyházi iskolában a papok szexuálisan kihasználtak gyerekeket – közölte hétfőn az érintett iskolát működtető rend vezetője. Forrás: Független Hírügynökség

A bejelentés az után hangzott el, hogy az egyik holland lap a múlt pénteken közzétette egy korábbi diák állítását, amely szerint papok molesztálták, amíg a rend Don Rua nevű kolostorának iskolájában tanult, a kelet-hollandiai Heerendberg városában. Ennek a kolostornak a tulajdonosa a Don Bosco Szalézi Rendje.

Herman Spronck rendfőnök azt mondta hétfőn, hogy „a legfontosabbak az áldozatok, akiknek joguk van tudni, hogy mik történtek az intézményben”. A kolostor 1958 és 1971 között 80-100, 12 és 18 év közötti gyereket fogadott be. A rendfőnök azt is mondta, hogy március 9-én a holland püspöki konferencia fog dönteni arról, hogy kiterjesszék-e a vizsgálatot más rendekre és kolostorokra is.

Az elmúlt hónapokban sorozatos botrányok rázták meg a római katolikus egyházat. Novemberben, Írországban tört ki botrány, miután kiderült, hogy az ír katolikus egyházi vezetők megpróbálták eltusolni a papok három évtizeden át tartó pedofil ügyeit.

A Szalézi Rendet 1859-ben alapította az olasz pap John Bosco azzal a céllal, hogy segítse a szegény, hátrányos helyzetű gyerekeket. A rendnek 16 ezer intézménye van világszerte, ebből 55 Hollandiában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben