Hillary Clinton külügyminiszter Kínában a vallásszabadságról tárgyal

Létrehozás: 2009. február 17., 10:21 Legutolsó módosítás: 2009. február 17., 10:23

Washington - Peking - Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter első külföldi útja Kínába vezet, ahol egyebek között tárgyalni fog a vallásszabadság helyzetéről is. Legalábbis ezt kérte tőle a Nemzetközi Bizottság a Vallásszabadságért nevű szervezet. Forrás: idea.de

Hillary Clinton külügyminiszter Kínában a vallásszabadságról tárgyal

Hillary Clinton

Clinton február 16-22. között Japán, Indonézia, Dél-Korea meglátogatása után érkezik Kínába.

Az 1998-ban alapított Nemzetközi Bizottság a Vallásszabadságért nevű szervezet arra kérte őt, hogy a kommunista vezetéssel próbáljon megbeszéléseket folytatni a vélemény-, lelkiismereti- és vallásszabadságról is.

Clinton asszony kínai emberjogi ügyvédekkel is találkozik majd és február 22-én részt vesz egy olyan keresztyén gyülekezet istentiszteletén, ami nincs államilag regisztrálva.

A szervezet figyelmeztette a 2007 szeptember 21-én történt keresztény aktivisták, valamint Gao Zhisheng letartóztatására is, akit több mint 50 napig kínoztak a börtönben és még elektrosokknak is alávetették. Mindez azért történt vele, mert levelet írt egy amerikai kongresszusi tagnak.

Mint ahogyan arról már korábban honlapunkon hírt adtunk, nemzetközi adatok szerint az olimpia évében megerősödött Kínában a vallásüldözés, mindenek előtt az államilag nem regisztrált házi gyülekezetek üldözése. Ilyen eset, ami ismertté vált, 2008-ban 2027 volt.

Becslések szerint jelenleg a keresztyének száma Kínában erőteljesen növekszik, mintegy 40 és 130 millió között lehet a számuk. A három elismert protestáns egyházi szerveződéshez 18 millió gyülekezeti tag tartozik. A kb. 20 millió katolikusból 6 millió tagja a rendszerhez hű egyháznak, a többi nem regisztrált közösségek tagja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben