Hillary Clinton abortuszt támogató programokra költené az Egyesült Államok pénzét

Létrehozás: 2010. január 18., 11:19 Legutolsó módosítás: 2010. január 18., 11:20

Washington – A Nemzetközi Népességszabályozási Konferencia (ICPD) 15. évfordulója alkalmából Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette: a washingtoni kormányzat javasolni fogja, hogy a konferencia végén elfogadott kairói egyezményt módosítsák, és vegyék bele az olyan születésszabályozási módszereket, mint az abortusz. Forrás: Magyar Kurír

Az ICPD-t 1994-ben tartották Kairóban, 179 ország részvételével. A konferencia a túlnépesedésért és a nők születésszabályozási jogaiért aggódó ENSZ erőfeszítéseinek köszönhetően valósult meg. A végével megszülető egyezmény azonban nem foglalta magában az abortuszt – figyelmeztet Austin Ruse, a Katolikus Család- és Emberi Jogok Intézetének (Catholic Family and Human Rights Institute C-FAM) elnöke. A konferenciát azonban mind a Szentszék, mind az iszlám országok kritikával illették.

Az Európai Bizottság is leszögezte egy európai parlamenti képviselőnek adott válaszában: a születésszabályozás („reproductive health”) fogalma nem foglalja magában az abortuszt.

Ez annak idején nagy győzelmet jelentett az abortusz legalizálása ellen küzdőknek, Hillary Clintonnal azonban minden megváltozott, aki már korábban is kifejtette, hogy a családtervezéssel és születésszabályozással kapcsolatos jogok szerinte magukban foglalják az abortuszt is, amelynek persze szerinte „legálisnak, biztonságosnak és ritkán előfordulónak” kellene lennie.

Ruse szerint az Egyesült Államok dollármilliókat ölt ebbe az elképzelésbe. Clinton ugyanis már közzétette, hogy ebben az évben Amerika újra támogatja az ENSZ Népességalapját, és a későbbiekben még többel óhajtja azt támogatni. Eddig a Kongresszus 648 millió dollárt költött a nemzetközi családtervezési és születésszabályozási programok támogatására. Továbbá Hillary Clinton újabb 63 milliárd dollár támogatást irányzott elő a következő hat évben a „globális egészségügyi állapot” javítására, ami természetesen magában foglalja a „nemkívánt terhességek milliói” megelőzésének támogatását.

Clinton asszony emellett felszólította az Obama-adminisztrációt, hogy vessen véget a „Mexikóvárosi-politikának”: ez az intézkedés eddig azt szolgálta, hogy ne juttassanak amerikai pénzeket olyan szervezeteknek, amelyek az Államokon kívül támogatják az abortuszt.

Ez azonban a kairói államközi megállapodásba ütközik – állítja Ruse, aki szerint Clinton az egész amerikai kormányzat súlyát felhasználva akarja arra kényszeríteni a katolikus országokat is, hogy változtassák meg az abortuszról alkotott törvényeiket.

Steve Mosher, az amerikai Népességkutató Intézet (Population Research Institute) elnöke szerint a születésszabályozás (angolul „reproductive health”, azaz kb. „szaporodási egészségügy”) erőltetése újabban az abortusz legalizálását jelenti. A születésszabályozás szószólói nem sokat törődnek a nők egészségével, amire a kairói egyezmény nagy hangsúlyt fektetett, hanem egyszerűen egy életellenes programot akar elterjeszteni világszerte.

Amikor Clinton arra hivatkozott, hogy az amerikaiak többsége számos felmérés szerint támogatja az ilyen családszervezési és egészségügyi programokat, Mosher azt válaszolta, hogy ezek a felmérések azt mutatják hogy mennyire rossz jelentéssel használják ezen programok nevei az „egészség” szót (a családtervezési és abortuszpárti programok nevének szinte mindegyikében szerepel a „health”, „egészség” szó, azaz egészségügyi programoknak mutatják be őket).

Ki ne lenne az egészség mellett? – kérdezi Mosher, hozzátéve: a születésszabályozási programok („reproductive health programs”) nem a nők szülési esélyeit javítják, hanem éppenhogy csökkentik azt, ráadásul tönkreteszik a szervezetüket az abortusz, a sterilizáció és a fogamzásgátlás reklámozásával, támogatásával.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben