Házhoz megy a Jordán

Létrehozás: 2010. június 02., 08:43 Legutolsó módosítás: 2010. június 02., 08:47

Egykor 1,3 milliárd köbméter volt az éves vízhozama, ma csak a töredékét, 20-30 millió köbmétert enged a Holt-tengerbe az ősi Jordán folyó, amelynek vizében a Biblia szerint Jézus is megkeresztelkedett. Forrás: szabadfold.hu / Valló László

A Galileai-tengertől északra eredő, 251 kilométer hosszú Jordán „forrásai” ma leginkább azok a part menti csövek, amelyeken át tisztítatlan szennyvíz ömlik a folyóba.

Akár már a jövő évben kiszáradhat a Jordán – hangzott el azon a környezetvédelmi konferencián, amelyet nemrégiben rendeztek a jordániai fővárosban, Ammanban. A környezetvédők Izraelt, Jordániát és Szíriát teszik felelőssé a mai állapotokért, mondván: a három ország a hatvanas évektől csatornák, gátak, víztárolók üzembe helyezésével használja és vezeti el a Jordán, illetve mellékfolyói vizét.

Ma a Jordán vizének 70-90 százalékát egyszerűen megisszák, ami erősen csökkenti a vízhozamát. Ez is oka annak, hogy a Holt-tenger – amelybe a folyó torkollik – egyre inkább apad.

Noha a szennyezettség olykor riasztó mértékű, mégis zarándokok ezrei keresik föl ma is a folyót, és keresztelkednek meg benne. Amerikában utakat szerveznek kifejezetten a bemerítkezéses keresztelkedés céljával, amelyre leginkább a módosabb baptisták jelentkeznek. (A Jordán mellett fekvő Yardenit nevű település ma is az egyik legismertebb ilyen keresztelőhely.)

Azok számára pedig, akik nem vállalják a költséges utazást, élelmes kereskedők házhoz viszik a Jordán vizét. Díszes palackban, kilencvenmilliliteres kiszerelésben ötezer forintért árulják, keresztelőre, bérmálásra, konfirmációra ajánlják. Árulják, amíg van mit, mert a környezetvédők szerint, ha Izrael és a szomszédos arab országok nem működnek együtt a folyó megmentésében, bekövetkezhet az elképzelhetetlen: hamarosan csak egy kiszáradt, kanyargó meder emlékeztet a hajdan bővizű, szent folyóra.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben