Hamarosan kezdődik a koppenhágai klímacsúcs

Létrehozás: 2009. december 03., 13:03 Legutolsó módosítás: 2009. december 03., 13:05

Koppenhága – Az 1997-es kiotói egyezmény, amely az 1990. évihez képest 5%-ban határozza meg a fejlett országok kibocsátás-csökkentési kötelezettségeit, 2012-ben lejár. A koppenhágai klímakonferencián december 7. és 18. között ennek a jegyzőkönyvnek a folytatásáról kell megállapodásra jutni. A tanácskozás, amelyen 192 ország képviselteti magát, lehetőséget biztosít arra, hogy a világ vezetői együttes erőfeszítéssel megóvják a Földet és annak lakóit. Forrás: Magyar Kurír

A formálódó klímaegyezmény célja az, hogy a globális felmelegedés a tudósok által még viszonylag elfogadhatónak tartott plusz 2 Celsius fokon belül maradjon. Az Európai Unió már kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig legalább 20%-kal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Arra is ígéretet tett, hogy 30%-ra növeli ezt az arányt, amennyiben más országok is csatlakoznak a vállaláshoz. Az EU azt is vállalta, hogy 20%-kal mérsékli energiafogyasztását, valamint az energiaszükséglete 20%-át fosszilis energiaforrások helyett megújuló energiaforrásból fedezi.

Tudósok szerint a globális felmelegedés szélsőséges időjárással, természeti katasztrófákkal, vízhiánnyal és a művelhető területek elsivatagosodásával fenyeget. A déli félteke szegény közösségei már most elszenvedik ezeket a hatásokat, de a következő évtizedekben az egész emberi társadalmat érinteni fogják.

A koppenhágai klímakonferencia honlapja: http://en.cop15.dk

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben