Freskót találtak Sepsiszentkirályon

Létrehozás: 2009. augusztus 19., 07:50 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 19., 07:51

Sepsiszentkirály – Freskót találtak a háromszéki Sepsiszentkirály unitárius templomának restaurálási munkálatai közben. A freskórészleteken a festés típusa és az árnyalatok egy másik, a nyárádszentlászlói templom falfreskóihoz hasonlítanak. Forrás: dunatévé / Simon József

A töredékek az ötödik járószintből, illetve az orgona mögötti falrészből kerültek elő. Nagyrészük ornamentikus jellegű.

„Az egyik legérdekesebb példány. Sajnos egyedi, egy ujj, amelyik hát nem igazán lehet elmondani róla, hogy minek a része, viszont a formája, és az elhelyezése alapján, arra lehet gondolni, hogy apostol kéz, vagy apostol ujj” – mondta Bordi Zsigmond Loránd, a Székely Nemzeti Múzeum vezető régésze.

Az alig 65 lelkes közösség lelkésze, csak két éve szolgál Sepsiszentkirályon. Ő indította el a templom felújítását.

„A Megyei Tanács segélyez, a Szülőföld Alapítvány, a Comunitas Alapítvány, a kultuszminisztériumhoz is nyújtottunk be kérést” – mondta Adorjáni Levente, Sepsiszentkirály lelkésze.

A gombával fertőzött vakolatréteg eltávolítása, és a járószintek feltárása közben derült ki, hogy a hajót a szentélytől elválasztó boltív alapköve, szokatlan módon, az épület közepén van. A régészek szerint ez kuriózum. Azt jelenti, hogy az Erdélyben megszokott módtól eltérően, nem bővítették a régi templomot, hanem lebontották, és kissé távolabb újat építettek, de úgy, hogy a régi sekrestyéjéhez csatlakozott.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben