Folytatódik a nemzetközi vita a keresztről szóló strassbourgi ítélet körül

Létrehozás: 2009. november 20., 09:23 Legutolsó módosítás: 2009. november 20., 09:25

Varsó – A Vatikán, az Orosz Ortodox Egyház és a Görög Ortodox Egyház után most a lengyel parlament képviselői is elítélik a strassbourgi Emberjogi Bíróság döntését arról, hogy állami iskolák tantermeiben nem szabad kifüggeszteni a krucifixet, azaz a korpuszos keresztet. Forrás: kipa, apic.ch, reformatus.hu

A lengyel Szejmben, az Parlamentben tiltakoztak az EU Bíróság döntése ellen. A kormányzó koalíció és a konzervatív ellenzék képviselői nagy többséggel egyet értettek a vallásszabadság védelméről hozott közös nyilatkozat támogatásában. A strassburgi ítélet a nyilatkozat szerint semmibe veszi a hívők jogait és érzéseit, megzavarja a szociális békét – olvasható a lengyel rezolúcióban.

A szociáldemokraták kivételével a lengyel honatyák megszavazták a Polska Plus nevű jobboldali konzervatív parlamenti csoport kezdeményezését.

Ismeretes, hogy az olasz protestánsok, kiváltképpen a valdensek helyeslőleg fogadták a kereszt kitiltását a tantermekből, mert ez a döntés alátámasztja teológiai és felekezeti meggyőződésüket: mindennemű kiábrázolás, szimbólum használata ellent mond a bibliai tényeknek és gondolkodásnak. Egyúttal sértheti más vallású vagy felekezetű gyermekek vallási érzületét. Hasonlóképpen vélekedik a kérdésről az osztrák reformátusok szuperintendense is. 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben