Fokváros: az egyház beismeri mulasztásait

Létrehozás: 2010. november 15., 11:48 Legutolsó módosítás: 2010. november 15., 11:49

A keresztények háromnegyede a déli féltekén él. Az AIDS, a szegénység, a drog, az emberkereskedelem és rabszolgaság humanitárius kihívást jelent a hívőknek – hangzott el a protestáns világkongesszuson. Forrás: mindennapi.hu

„Az egyház globális kérdésekkel néz szembe, ezért olyan beszélgetésekre van szükség, melyek átfogó megoldásokat adnak a globalizációs problémákra” –  fogalmazott  a dél-afrikai Fokvárosban megrendezett III. Lausanne-i Evangelizációs Világkongresszuson Doug Birdsall, a Lausanne Szövetség elnöke.

Elhangzott: az egyház földrajzilag hatalmas elmozdulást élt át az elmúlt száz esztendőben, így ma a keresztények háromnegyed része földünk déli és délkeleti régióiban él. Ez a változás kulturális kihívásokat is magában hordoz. Ezt felismerve rendezték meg a III. Lausanne-i Világkongresszust Afrika legdélebbi fekvésű metropoliszában, Fokvárosban.

Grész Gábor, a küldöttség egyik magyar tagja a mindennapi.hu-nak küldött nyilatkozatában rámutatott: a kongresszus fórumot teremtett arra is, hogy az egyház beismerje mulasztásait, felismerje felelősségét és lehetőségeit, megújítsa hitét és elkötelezettségét.

A Lausanne Mozgalom az Evangéliumi Világszövetséggel karöltve hívta össze a III. Lausanne-i Világkongresszust, amelyre a világon élő 420 millió evangéliumi keresztény képviseletében 197 országból, több mint 4200 egyházi és missziós vezető találkozott a dél-afrikai Fokvárosban  októberben. Magyarországról 15 főt láttak vendégül a szervezők. A meghívottak többsége a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) különböző felekezetű vezetői és tagjai voltak. 

Erkölcstelen módszerrel tilos téríteni – hangzott el a Lausanne-i kongresszuson. A misszionáriusok nem alkalmazhatnak lelki nyomást, és anyagi előnyökkel sem kecsegtethetik azokat, akik hajlandóságot mutatnak a keresztény vallás felvételére. A magatartási kódexet a legnagyobb keresztény egyházak a jövő évre tervezik kibocsátani. „Csak ha pontosan kijelöljük a térítés határait, csak akkor tudunk a missziós munka rossz hírén javítani” – jelentette ki Peter Beyerhaus német missziológus, a Tübingeni Egyetem professzora a kongresszuson.

 

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben