Fogvatartottak készítették el a francia katedrális makettjét

Létrehozás: 2010. január 29., 09:51 Legutolsó módosítás: 2010. január 29., 09:53

Párizs – Nem mindennapi műtárgyra tett szert a párizsi Építészeti és Műemlékvédelmi Múzeum: az intézményben a laoni katedrális makettjét állították ki, amelyet 6 évnyi munkával 57 francia fogvatartott készített. Forrás: Magyar Kurír

Nem mindennapi alkotással gazdagította hazája építészeti kultúráját 57 francia elítélt. A rabok hatévnyi munka, azaz 35 ezer óra türelmes és kreatív építkezés során elkészítették a laoni katedrális makettjét, amely olyan tökéletesre sikerült, hogy egy neves állami kiállítóhelyen, a párizsi Építészeti és Műemlékvédelmi Múzeumban kapott helyet.

Az immár a nagyközönség által is megtekinthető mű létrejöttében nagy szerepe volt az osny-i fegyintézet lelkészének, 75 éves Dominique Frigaux atyának. Közel 15 éve vezet makettépítő műhelyt a börtönben, amely nagyon sokat jelent az ott raboskodó fegyencek számára. A 800 fogvatartottnak csupán egynegyede végezhet fizetett munkát, általában hajtogatást, amiért rendkívül alacsony árat fizetnek nekik. Így a makettépítő műhely kitűnő lehetőség az idő értelmes eltöltésére.

A börtönben végzett makettépítő munkáról, Dominique Frigaux atyáról és egy rab emlékeiről bővebben ír a La Croix.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben