Fogadkozik a megválasztott NATO-főtitkár

Létrehozás: 2009. április 07., 08:53 Legutolsó módosítás: 2009. április 07., 08:53

Ankara – Tiszteli az iszlámot és odafigyel a muszlimok vallási érzékenységére - ezt Rasmussen megválasztott NATO-főtitkár mondta Törökországban. Az új főtitkárt Barack Obama mutatta be a törököknek Ankarában. Obama volt az, aki meggyőzte a törököket, hogy Rasmussen jó NATO-főtitkár lesz. Korábban ugyanis dán miniszterelnökként nem ítélte el az egyik dán újságban megjelent Mohamed-karikatúrákat - ezért a törökök meg akarták vétózni megválasztását. Forrás: tenyek.hu

Fogadkozik a megválasztott NATO-főtitkár

Anders Fogh Rasmussen

Erdogan török miniszterelnök nyitotta meg a fórumot, ahol Anders Fogh Rasmussen megválasztott NATO-főtitkár is beszélt. Vallási vezetők is meghallgatták. Rasmussen azt mondta, hogy tiszteli az iszlámot és az iszlám szimbólumait. Megérti azt is, hogy sérthették a muszlimok érzékenységét a Mohamed-karikatúrák, de nem tehetett ellenük semmit.

Három évvel ezelőtt jelentek meg Dán újságokban a Mohamedről és az iszlámról szóló karikatúrák. Később több országban, több újság is megmutatta őket. Iszlám országokban tüntetések voltak és gyújtogattak. 140 ember meghalt. Az iszlám szerint ugyanis Mohamed próféta mindenféle ábrázolása tilos.

Most is tüntettek Törökországban. Nem csak Rasmussen, Barack Obama amerikai elnök ellen is. Leginkább az iraki háború miatt.

Obamát a lehető legnagyobb biztonsági készültség várta Ankarában. Amerre járt, rendőrök és katonák figyelték minden lépését. Az amerikai elnök megkoszorúzta Kemal Atatürk, az államalapító mauzóleumát. A török elnök szerint gesztus az iszlám világ felé, hogy európai körútján Törökországba, egy muszlim országba is elment.

„Biztonságosabb lesz a világ, ha véget vetünk a muszlim világ és a nyugat közötti ellentéteknek” –mondta Obama. Az amerikai elnök ma fejezi be európai körútját.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben