Felrobbantottak egy keresztet, és rátámadtak a hívekre Vietnamban

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. január 08., 11:44 Legutolsó módosítás: 2010. január 08., 11:46

A vietnami rendőrség és a katonaság felrobbantotta egy hanoi plébánia temetőjének keresztjét szerdára virradó éjjel. A rendőrség brutalitása miatt a katolikus hívek is megsérültek az akcióban. Forrás: Magyar Kurír

A rendőrség éppen akkor csapott le a Dong Chiem plébániára, amikor annak mindhárom papja a püspökkel volt éves lelkigyakorlatukon – írja a CNA. Ötszáz jól felfegyverzett rendőr és sok kiképzett harci kutya jelent meg a helyszínen éjjel háromkor, hogy a katonaság gyakorlatozását biztosítsa. A katonai gyakorlat célja épp a temetőben álló nagy kereszt elpusztítása volt: a katonaság nemes egyszerűséggel felrobbantotta a keresztet.

Amikor a plébánia hívei meghallották a robbanásokat, gyorsan a helyszínre siettek, hogy megvédjék a keresztet; de a rendőrség útjukat állta, és vissza akarta őket fordítani – mondta Joseph Nguyen Van Huu plébános. A hívek elmondták, hogy térden állva könyörögtek a rendőröknek, hogy akadályozzák meg a kereszt felrobbantását, azok azonban könnygázzal válaszoltak nekik. Többen súlyosan megsérültek, volt, akit brutálisan megvertek a rendőrök.

A plébános szerint a támadás annak köszönhető, hogy a vietnami kommunista kormány megköveteli, hogy minden vallási szimbólum a vallási épületeken belül legyen.

*

Hasonló támadás érte november 5-én a vinhi püspökségben fekvő Bau Sen plébániáját. Ott a rendőrök elrabolták a plébánost, amikor az éves lelkigyakorlatra utazott a püspökségre. Amíg őrizetben tartották, lebontották a Szűzanya temetői szobrát.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben