Felmentettek tisztségéből egy észak-ír katolikus papot

Létrehozás: 2010. március 29., 09:08 Legutolsó módosítás: 2010. március 29., 09:12

London – Ideiglenesen felmentettek tisztségéből egy északír katolikus papot, amíg a hatóságok vizsgálatot folytatnak ellene pedofília gyanújával – jelentette be a pap egyházmegyéje. Forrás: MTI

Az armagh-i egyházmegye honlapján vasárnap közzétett közlemény szerint Sean Brady, az ír katolikus egyház prímása előző nap az armagh-i egyházközségben bejelentette: felkérette a lelkészt, vegyen ki egy időre szabadságot, mert gyermekek zaklatásával kapcsolatos információk jutottak a tudomására.

„Armagh egyházmegye politikája, hogy a gyermekek védelmét érintő kérdésekben a biztonságuk és jólétük mindennél fontosabb” – mondta Brady az egyházmegye által közzétett nyilatkozatában.

A papot felkérték: vonuljon vissza, hogy a nyomozásban a hatóságok rendelkezésére álljon, akiket értesítettek a történtekről – tette hozzá a bíboros, hangsúlyozva, hogy a papot a nyomozás lezárásáig ártatlannak tekintik.
Többen Brady bíboros lemondását is követelik, amiért eltussolta az 1970-es években az ír katolikus egyházban elkövetett szexuális visszaéléseket.

XVI. Benedek pápa március 20-án Rómában nyilvánosságra hozott, az ír katolikus egyházhoz intézett pásztorlevelében felszólította azokat a papokat és szerzeteseket, akik a pedofília bűnébe estek, hogy ismerjék be nyíltan gyalázatos tetteiket, és feleljenek értük Isten színe és a bíróságok előtt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben