Felhőkben úszik a világ harmadik legnagyobb mecsetje

Létrehozás: 2009. október 02., 10:10 Legutolsó módosítás: 2009. október 02., 10:15

Abu-Dzabi – A Speirs & Major cégnek köszönhetően káprázatos fényjátékba öltözött a világ harmadik legnagyobb mecsetje, az Abu-Dzabiban épült Nagymecset. A brit fényépítészeti cég már rendelkezik némi tapasztalattal az egyházi épületek terén (a mecsettel egyidőben készítették el a Szt. Pál katedrális fényépítészeti terveit), de mecsettel még nem volt dolguk, így a tervezőknek alaposan el kellett mélyedniük az iszlám vallásban. Szerencsére a megrendelő nem egy megszokott homlokzati kivilágítást akart, hanem belement abba, hogy az épület külseje és belső tere is különleges fényjátékba öltözzön. Forrás: hg.hu

A teljes nevén Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan mecset építése, amelyet az olasz Impregilo cég tervezett, 1997-ben kezdődött. Nevét Abu-Dzabi korábbi elnökének tiszteletére kapta, aki azonban 2004-ben elhunyt, így soha ne láthatta az elkészült épületet. A világ harmadik legnagyobb mecsetjének méretei impozánsak: alapterülete 48 000 négyzetméter, és egy 10 m magas talapzatra állították a terepszint fölé. Négy, egyenként 120 m magas minaretje és összesen 42 kupolája van, a fő imacsarnok pedig 150 m hosszú, 25 m széles és ugyanilyen belmagasságú. A külső és belső terkeben összesen 35 000 hívő befogadására alkalmas. Az építkezés egy időre megszakadt, 2003-ban azonban megbízták a szintén olasz Spatium céget a belső tér kialakítására.

A megrendelőnek beterjesztett első javaslat a kozmosz témakörére épült, ezt azonban nem fogadták el. Jonathan Speirs, a Speirs & Major vezetője szerint valószínűleg túlságosan hivalkodónak tűnt. A tervezők ezután az iszlám kalendáriumhoz fordultak inspirációért, és második javaslatuk tematikáját a Hold köré építették. Ennek jegyében a homlokzatok teliholdkor tiszta fehér fényruhát kapnak, újholdkor pedig sötétkék fényruhába öltöznek. Emellett felhőgomolyagokat is az épületre vetítenek, amelyek lassan úsznak körbe a falakon.

Ahogy Speirs elmondja, utóbbi feladat különösen nehéz volt, mert az épület homlokzata különösen tagolt. Fontos volt a mozgás iránya is: a felhők Mekka felől érkeznek. A tervezésnél nagyon nehéz feladatot jelentett, hogy eltalálják a mozgás megfelelő sebességét, a vetített képek helyes léptékét, arányát. A látványos végeredményhez színpadtechnikai trükköket és projektorokat vetettek be. A tervezést nagyban segítette a 3D-s számítógépes modellezés: ahogy Speirs elmondja, nehezen tudja elképzelni, hogy enélkül sikerült volna megvalósítani az elképzelést.

A tervezők fontosnak tartották, hogy elrejtsék a fényforrásokat: ehhez 22 acéloszlopot állítottak fel a mecset körül, amelyekbe 13-13 projektort helyeztek. A világítási rendszert csúcstechnológiás központi vezérlőegység irányítja, amely az esetleges meghibásodásokat is azonnal jelzi.

A mecset belsejében található, műalkotásnak számító kibla-falat (amely felé fordulva a hívők imádkoznak) száloptikás rendszerrel világították meg: Allah 99 neve mögött arany fényfüggöny látható, emellett fényből rajzolt szőlőindák és pálmalevelek díszítik a falat.

A káprázatos fényművészeti alkotás elnyerte a 2009-es Scottish Design Awards-ot.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben