Felépülhet-e újra a new york-i Szent Miklós templom?

Létrehozás: 2010. szeptember 03., 14:20 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 03., 16:04

New York – Az USA ortodox hívőit nyugtalanítja, hogy akadályozzák a 2001. szeptember 11-i támadásban lerombolt Szent Miklós ortodox templom újjáépítését. Forrás: szimandron.hu

A templom a new york-i Világkereskedelmi Központ egyik tornyának közvetlen közelében állt, és a torony az összeomlása során lerombolta kis templomépületet. A Fox News hírtelevízió riportja szerint a templom újjáépítéséről folyó tárgyalások zsákutcába jutottak. Augusztus 20-án az Amerikai Görög Ortodox Érsekség nyilatkozatot adott ki.

A nyilatkozat elmondja, hogy a Szent Miklós templom az egyetlen vallási épület volt, amely a 2001. szeptember 11-i támadás során megsemmisült, és a halottak között voltak ortodox hívők is. A nyilatkozat szerzői emlékeztetnek arra, hogy G. Pataki volt new york-i polgármester feltétlen támogatásáról biztosította a templom újjáépítésének tervét, 2004-ben pedig megállapodás történt a hatóságokkal, amelyet azonban most megsértenek. Az illetékes felelős személyek kijelentették, hogy a tervet nem fogják megvalósítani, és visszautasították, hogy találkozzanak a Szent Miklós templom egyházközségének és a Görög Ortodox Érsekség képviselőivel. A nyilatkozatban az érsekség kifejezi azon reményét, hogy végül az igazságosság fog győzedelmeskedni a kérdésben.

A new york-i Szent Miklós templomot 1916-ban görög bevándorlók építették. Az istentiszteleteket felépítésétől 2001-ig megszakítatlanul végezték. A terrortámadás során a templom összeomlott a reá zúduló torony súlya alatt. A romok eltakarítása során megtalálták Szent Dionisziosz ikonját, három viaszgyertyát és a harangot. A támadás óta a Szent Miklós templom egyházközsége ideiglenesen máshol tart szertartásokat. Az Érsekség gyűjtést szervezett a templom újjáépítésére.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben