Felavatták a gigantikus mecsetet Hollandiában

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. december 20., 11:35 Legutolsó módosítás: 2010. december 20., 11:38

Rotterdam – Megnyílt pénteken Nyugat-Európa legnagyobb mecsete a hollandiai Rotterdamban. A mintegy 1500 hívő befogadására alkalmas Essalam-mecset építését az elmúlt években a muzulmán hívők és holland szélsőjobboldali politikusok vitája övezte. Abdelrazak Boutaher, a mecset vezetője szerint a két 50 méter magas minarettel övezett épület nem csak vallási szertartások színhelye lesz, de jótékonysági központként és közösségi helyként is szolgál majd a hívőknek. Forrás: Független Hírügynökség

A dubai uralkodócsalád jótékonysági szervezete, az Al Maktoum Alapítvány által finanszírozott mecset építése még 2003-ban kezdődött, ám az átadás folyamatosan csúszott. Az építkezés több alkalommal is hónapokra leállt a szélsőjobboldali politikusok fellépése miatt. Geert Wilders, a holland Szabadságpárt politikusa például az épület kapcsán úgy nyilatkozott, hogy „az ilyen szörnyű dolgoknak inkább Szaúd-Arábiában a helyük".

Az elkészült Essalam-mecsetet végül Ahmed Aboutaled rotterdami polgármester és Alderman Hamit Karakus, a rotterdami önkormányzat képviselője nyitotta meg pénteken, jelezve, hogy az országban élő marokkói és török, egyben muzulmán kisebbséget képviselik.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben