Fél aggyal is teljes életet él egy nő

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. október 14., 10:19 Legutolsó módosítás: 2009. október 14., 10:23

Bár csak fél aggyal él, meglepően teljes életet folytat egy amerikai nő, akiről a CNN amerikai hírtelevízió közölt riportot kedden. A nő azért vállalta a szereplést, hogy bátorítsa sorstársait. Forrás: CNN, hvg.hu

A 37 éves Michelle Mack esete az orvosokat is elképesztette. A szakemberek 10 éve fedezték fel, hogy a nő agyának teljes bal fele hiányzik – számolt be az eset részleteiről a CNN. Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy még magzatként szélütést szenvedett el.
   
Az agy bal féltekéjének kiesésével többek közt a mozgás irányításáért, a viselkedésért és a szellemi képességekért felelős fontos rendszerek estek ki - magyarázta Jordan Grafman, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) ideggyógyásza. A megmaradt jobb félteke azonban „újraalkotta” magát, és több fontos funkciót átvett. Ennek köszönhetően még ha akadozva is, de Michelle Mack tud olvasni és beszélni. A nő érettségi bizonyítványt szerzett és egy templomnak dolgozik, adatgyűjtést végez. 
   
A jobb agyféltekére nehezedő többletterhek azonban károsítják a tipikusan a jobb oldal által biztosított képességek némelyikét. Macknak például problémája van érzelmei kordában tartásával – számolt be Grafman. Nehéz számára az összetettebb helyzetek kezelése, és idegen környezetben gyorsan elveszti orientáltságát. 
   
2007-ben Franciaországban vált ismertté hasonlóan lenyűgöző eset: egy akkor 44 éves alkalmazott és kétgyerekes családapa teljesen normális életet él úgy, hogy agytérfogata a megszokottnak kevesebb mint a felét éri el.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben