Fejlődő országokat támogató szervezetek bírálják a U2-t

Létrehozás: 2009. március 01., 11:35 Legutolsó módosítás: 2009. március 01., 11:36

Dubin - Az írországi karitász is csatlakozott azokhoz a katolikus missziós szerzetesrendekhez és más, a fejlődő országokat segítő szervezetekhez, amelyek bírálják a U2 együttest és énekesét, Bonót, amiért a zenekar kiadói cégét a jobb adózási feltételek miatt Írországból áttelepítették Hollandiába. Forrás: Magyar Kurír

Az áttelepülésre azután került sor, hogy 2006-ban az ír kormány megszüntette a művészi tevékenységből származó bevétel adómentességét. Az adómentesség megszüntetésével a U2-nak az összes bevétel után többmillió fontos adót kellett volna fizetnie. A tiltakozók az együttes új albumának megjelenésére időzítették a tüntetést, és szövegíró versenyt hirdettek a U2 legismertebb dalaihoz, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a zenekar adózáshoz való hozzáállásának visszásságaira.

Bono azért küzdött, hogy emeljük a fejlődő országok segélyalapját, a magánéletben mégis az adózás elkerülését választja. Ha valaki nem adózik, azzal nehezíti a fejlődő országok kiútját a szegénységből – mondta az egyik aktivista.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben