Fegyverektől mentes világ – Csak egy álom?

Létrehozás: 2009. július 22., 13:09 Legutolsó módosítás: 2009. július 22., 13:11

Lyon – „Fegyverektől mentes világot szeretnénk – de tudjuk, hogy az út odáig még hosszú” – A Svéd Egyházak Tanácsának igazgatója, dr. Lennart Molin lelkész így írta le a Göteborg-folyamatot. Az Európai Egyházak Konferenciáján (KEK-CEC), Lyonban a fegyverkereskedelem témájához Molin a következőket fűzte hozzá: „Első lépésként arra törekszünk, hogy párbeszédet folytassunk azokkal, akik a nemzetközi fegyverkereskedelemben részt vesznek: a fegyvergyártókkal, az eladókkal, a kontroll intézményekkel és a szakértőkkel. Forrás: epd.de

A Göteborg-folyamatban egyházak és egyházakhoz közeli intézmények fáradoznak már 2001 óta azon, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a nemzetközi fegyverkereskedelem visszásságaira, és az ezzel együtt járó etikai kérdésekre. A kiteljesedett fegyverpiac és az európai fegyverkereskedelem gyors átstrukturálódása képezte az alapját az első, még  2001-ben zajlott konferenciának, amely a svédországi Göteborgban zajlott. 2004-ben a második konferencián az Európán kívüli fegyverkereskedelem nagy súlyáról esett szó. 2007-ben, Kenyában ültek össze a harmadik konferenciára.

A konferenciák szervezőinek gyakran szegezik a kérdést, vajon nem túl gyengék-e egy ilyen folyamat elindításához, vagy hogy azok a fekete bárányok, akik leülnek velünk egy tárgyalóasztalhoz, vajon nem így akarják később tisztává mosni magukat – magyarázta a svéd Life & Peace-Institute vezetője, Peter Brune, aki szerint bizonyára megvan annak a veszélye, hogy egyesek ezzel akarják rossz tevékenységüket elkendőzni,de éppen ezért van szükség a párbeszédre.

„A gyártóknak és a vevőknek közös a felelősségük a fegyverekkel szemben – az egésznek az etikai oldalait szeretnénk feltárni.” – ismerte el Lennart Molin, aki benne van annak a szervezésében, hogy egy nemzetközi fegyverkereskedelmi megállapodást (Arms Trade Treaty – ATT) hozzanak létre. Ez alapszabályokat alkotna a nemzetközi kereskedelemben. Az írás azon alapul, hogy a fegyverkereskedők és a vevők mindannyian egyetértsenek abban, hogy az általuk forgalmazott vagy megvásárolt fegyverek bevetésekor ne sérüljenek a nemzetközi jogok.

Molin most az Európai Egyházak Konferenciájához fordult, hogy Európa egyházaiban nagyobb nyilvánosságot kapjon a téma. „Könyvek, brosúrák és az Internet segítségével próbáljuk elmondani, kik vagyunk és mit szeretnénk elérni.”

Európában egyébként Németország a fegyverexport csúcsán áll, az elmúlt évben az eladott fegyverek száma 13 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest. A legnagyobb fegyvergyártó az Egyesült Államok, a második helyen pedig Oroszország áll.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben