Federico Lombardi szentszéki szóvivő a pápalátogatás eddigi eredményeiről nyilatkozott

Létrehozás: 2009. május 11., 10:21 Legutolsó módosítás: 2009. május 11., 11:42

Róma – Tel-Aviv – Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő nyilatkozata szerint a pápa szentföldi látogatása során az eddigi találkozókra baráti légkörben került sor, a hatóságok, a királyi család, valamint az egész muzulmán világ részéről; a keresztény közösség lelkes fogadtatásban részesítette a pápát a szombat esti vesperáson a város görög-melkita székesegyházában. Forrás: Magyar Kurír

A jordániai keresztény kisebbség életerejéről tett tanúságot; a Betániában épülő latin és görög-melkita templomok fizikai növekedését bizonyítják. A jordániai napilapok nagy teret szentelnek a pápalátogatásnak.

Federico Lombardi SJ, a pápa kíséretében lévő szentszéki szóvivő bölcsnek nevezte azt a választást, hogy a pápa Jordániában, a béke kapujában kezdte el szentföldi zarándoklatát. A jelenlegi közel-keleti helyzetben az ország biztos pontnak nevezhető. A jordániai látogatás nyilvánvalóvá teszi, hogy a muzulmánok túlléptek a regensburgi beszéd nyomán támadt félreértéseken; Ghazi herceg, II. Abdullah király vallási tanácsadója utalt rá, hogy egy végérvényesen lezárt fejezetről van szó. A pápát Péter utódaként köszöntötte, ami nagy jelentőségű egy tekintélyes muzulmán vezető részéről – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Benedek pápa látogatása az ammani Al-Hussein Bin Talal mecsetben szintén a keresztények és muzulmánok közötti kapcsolatok fejlődését jelenti – mondta a Szentszék sajtótermének igazgatója. Ratzinger pápa mély összeszedettséggel fejezte ki tiszteletét a hit helye iránt. A Szentatya piros mokaszint viselt, a hagyománynak megfelelően. A pápai lábbelik Szent Péter vértanúságát idézik.

A jordániai napilapok nagy teret szentelnek a pápalátogatásnak, egész oldalas fényképeket közölnek a Szentatyáról és a főbb eseményekről. Gyakran idézik Ghazi herceget, a király vallási tanácsadóját, amelyekkel megköszöni a pápának, hogy bocsánatot kért a muzulmánokra sérelmes regensburgi beszédét követően. XVI. Benedek látogatása a mecsetben egyértelműen bizonyítja a két vallás közötti összhangot. A cikkek általában véve megállapítják: „a pápalátogatásnak nagy jelentősége van mind politikai, mind tömegtájékoztatási, mind pedig vallási szempontból. Megerősíti Jordánia szerepét a vallásközi párbeszédben, valamint felhívja a figyelmet az üldözöttek ellen elkövetett igazságtalanságokra, különös tekintettel az államiságot nélkülöző palesztin népre”.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben