Federico Lombardi a pápa portugáliai útjáról nyilatkozott

Létrehozás: 2010. május 17., 10:52 Legutolsó módosítás: 2010. május 17., 10:55

Róma – A Szentszék Sajtótermének igazgatója a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva pozitívnak nevezte az apostoli látogatás mérlegét. A Szentatyát minden várakozást felülmúló nagy szeretettel fogadták Portugáliában. Forrás: Magyar Kurír

A pápát nagyon megérintette, nagy örömmel és megelégedéssel töltötte el mindez – hangsúlyozta a vatikáni szóvivő. Rendkívüli lelki élmény volt XVI. Benedek számára, hogy együtt imádkozhatott a portugál hívekkel a fatimai szertartások során, amely apostoli útja csúcspontját jelentette. Találkozott a kultúra területén és a szociális szférában tevékenykedő szervezetek képviselőivel is. A papokkal való találkozója stratégiai fontosságú volt a portugál egyház társadalmi jelenléte szempontjából. Nagy várakozás előzte meg ezt az eseményt. A kulturális élet legfontosabb képviselői jelen voltak az alkalmon, ami történelmi jelentőségűnek nevezhető. Az egyház építő módon párbeszédet kíván folytatni mindenkivel, aki elkötelezetten dolgozik a kutatás, a művészet, a kreativitás világában. Ezek a találkozók hosszú ideig mély nyomot hagynak a helyi egyházban – hangsúlyozta Lombardi.

A szentszéki szóvivő fogalmazása szerint a fatimai látogatás kitágította a horizontot Európára és a világra, hiszen Fatima jelentőségteljes helyszín az egyetemes egyház számára; ég és föld találkozási pontja: Isten jelenléte a történelemben és az emberek üdvösségének kérdése fonódik itt össze.

A fatimai próféciára vonatkozóan Federico Lombardi a következőket mondta: a pápa szemszögéből azt jelenti, hogy a történelmi eseményeket, az egyház zarándokútját megtanultuk nehézségeivel és reményeivel a hit fényében értelmezni, melyet Isten tekintete kísér, aki követi a vándorló egyházat és az emberiséget. Kegyelmével elkíséri azokat, akik hozzá fordulnak. Arra kér bennünket, hogy kötelezzük el magunkat ebben a történetben saját megtérésünk által, hogy az evangélium szerint tudjunk cselekedni. A próféciát, mint az emberi valóság és történelem olvasatát kell értelmezni. Fatima megtanította számunkra, hogy ne csak saját személyes életünkre tekintsünk, hanem az egyházéra és az emberiségére is a történelem összefüggésében. Isten világossága, szeretete és elkötelezettsége megtérésünk iránt arra ösztönöz, hogy egyre hűségesebb tanúi legyünk szeretetének a világban. Ez az a profetikus üzenet, amely továbbra is nagy aktualitással bír a jövőben is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben