Facebook: kihívás az egyház számára?

Létrehozás: 2009. március 12., 11:11 Legutolsó módosítás: 2009. március 12., 11:26

Róma – Világszerte 175 millóan tartoznak a Facebook közösségi hálózathoz. Antonio Spadaro jezsuita, a La Civiltà Cattolica szerkesztője szerint ez a planetáris jelenség új kihívást jelent a katolikus egyház számára. Forrás: Magyar Kurír

A kommunikációs szakember a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának honlapján fejtette ki véleményét. Az egyház is jelen van a közösségi oldalakon, s így a Facebook tagjai között is  számos pap van. Az egyház és a Facebook viszonya nem szabad, hogy csak eszköz-jellegű legyen, mert az csak felületes megközelítés. Ellenkezőleg: hangsúlyozni kell, hogy a Facebook egy újfajta gondolkodásmódot testesít meg, kultúrát teremt, és az egyháznak szembesülnie kell ezzel az új típusú mentalitással – fogalmaz a jezsuita.

Sapadaro szerint a Facebook segíthet abban, hogy az emberek tartsák egymással a kapcsolatot, és lehetőséget teremt, hogy megkeressék azokat, akiket régen ismertek, de elveszítették a kontaktust. 

Van azonban az éremnek egy másik oldala is: nem szabad arra törekedni, hogy barátok gyűjteményét állítsuk össze, vagyis a kapcsolatokat instrumentális módon használjuk. Az évekkel, évtizedekkel ezelőtti kapcsolatok felkutatása olyan dimenziót nyit, amelyet nagy bölcsességgel kell megközelítenünk.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben