Eutanázia: Novemberben döntenek a 16 éve kómában lévő nő életéről

Létrehozás: 2008. október 10., 11:44 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 15:14

Forrás: m1 híradó

Róma - Az olasz alkotmánybíróság elutasította egy eutanázia-döntés parlamenti fellebbezését, a katolikus egyház azonban harcosan küzd a nő életbentartásáért - adta hírül a Magyar Televízió híradója. 

Eluana Englaro 1992. január 18-án szenvedett közlekedési balesetet, azóta kómában van és mesterséges táplálással tartják életben. A 36 éves nő édesapjának követelésére július 9-én döntött a milánói fellebbviteli bíróság Eluana mesterséges táplálásának leállításáról, miután megállapította, hogy állandó vegetatív állapota visszafordíthatatlan, és hogy Englaro maga is a halált választotta volna a mesterséges életben tartás helyett, ha erről nyilatkozhatott volna. Az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen.
Az olasz alkotmánybíróság azonban elutasította a parlament által benyújtott fellebbezést és november 11-én dönt a bíróság az eutanáziáról.
A milánói bíróság ítéletét követően fordultak az olasz képviselőház és szenátus tagjai az alkotmánybírósághoz, arra hivatkozva, hogy alkotmánysértés történt az igazságszolgáltatás és a törvényhozói hatalom közötti illetékességi konfliktus által. A parlament két házában egyaránt érvényesülő jobboldali többség szerint ugyanis a bíróságok nem illetékesek abban, hogy döntsenek emberéletek vége felett. A római katolikus egyház pedig egyenesen az eutanázia elleni kampányának szimbólumává tette Eluana Englarót, és harcosan kiáll mesterséges életben tartása mellett.
Az alkotmánybíróság végül elutasította a beadványt, arra hivatkozva, hogy nincsen az ügyben illetékességi konfliktus. Hozzátette, hogy a parlament módosíthatja az illetékességre vonatkozó, jelenleg érvényben lévő törvényt, amennyiben azt szükségesnek érzi.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben